Una de les festes majors més singulars és La Patum de Berga, declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. Aquesta festa, que té lloc durant el Corpus Christi, es caracteritza per les seves figures de gegants, nans, àligues, i els famosos Plens, que ballen i salten entre focs i petards. La Patum és una experiència intensa i emotiva que captiva tant a locals com a visitants.
No es pot parlar de festes majors sense mencionar els ‘castells’, torres humanes que són una expressió extraordinària de coordinació, força i equilibri. Present en moltes festes, destacar especialment a la festa major de Valls, on aquesta tradició va començar. Veure els ‘castellers’ en acció és un espectacle impressionant i un símbol poderós de la solidaritat comunitària.
Les festes majors sovint inclouen el ‘correfoc’, un esdeveniment on els ‘diables’ ballen i corren pels carrers del poble sota una pluja de foc. El correfoc és una tradició emocionant que combina música, foc i pirotècnia, creant una atmosfera carregada d’adrenalina i festivitat. Un dels més espectaculars es pot viure a la festa major de Sitges.
La dansa tradicional catalana, la sardana, és un altre element comú en les festes majors. És una dansa de grup que simbolitza la unitat i la inclusió, i es balla freqüentment a la plaça del poble com a mostra de cohesió social i cultural. La festa major de Olot és un bon lloc per experimentar la passió per la sardana.
Cada festa major ofereix una oportunitat única per immergir-se en la cultura catalana. Participar en aquestes festes permet no només gaudir de l’espectacle i la diversió, sinó també connectar amb l’esperit de la comunitat, entendre millor les tradicions locals i, per descomptat, fer noves amistats. Si teniu l’oportunitat de visitar Catalunya durant aquestes festivitats, no dubteu a sumar-vos a la celebració i descobrir per què les festes majors són tan estimades i vitals per als catalans i catalanes.