Sant Feliu de Codines: un municipi amb una història i una cultura riquíssima

Escut de Sant Feliu de Codines - Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

 

Sant Feliu de Codines conserva un patrimoni històric notable i un teixit cultural ric, gràcies a la seva llarga història i tradicions ben arrelades. L’urbanisme del poble mostra diverses construccions significatives, incloent la torre del rellotge, construïda el 1796, i masies antigues com la Casa Villar, originària del 1007. Avui en dia, Sant Feliu de Codines destaca per la seva oferta d’activitats culturals i festes tradicionals, mantenint l’esperit de la comunitat i l’herència històrica.

Llocs d’interès

portada campanar plaça del rellotgeCampanar de la Plaça del Rellotge
Aquesta torre construïda el 1796 responia a la necessitat de comptar amb un campanar audible per a tota la població, ja que el poble estava dividit per un torrent que dificultava escoltar el campanar religiós des de totes les parts. La Fira del Rellotge commemora aquest símbol cada any.

 

Casa i ermita de Villar
La Casa Villar, documentada per primera vegada l’any 1007, és una masia amb una torre imponent de quinze metres i una ermita romànica del segle XII dedicada a Santa Maria del Villar. És un indret emblemàtic que es pot visitar amb permís dels propietaris i que conserva part de la història dels cavallers del Villar.

 

zona de volCim d’Àligues
El Cim d’Àligues és un centre únic dedicat a l’educació ambiental amb especialització en aus rapinyaires. Durant els caps de setmana, es poden veure exhibicions de vol i realitzar visites guiades a la zona de les aus. Les escoles també poden participar en visites educatives entre setmana.

Dansa de Sant Antoni 2019Festes i tradicions

Festa de Sant Antoni Abat (17 de gener): Sant Antoni Abat, patró dels animals, pagesos i traginers, és celebrat a Sant Feliu de Codines des de l’any 1728. El dia comença amb un esmorzar popular a la plaça i continua amb una missa solemne, la benedicció d’animals i la cavalcada dels Tres Tombs. La festa inclou competicions entre carruatges i la Dansa de Sant Antoni, a més d’activitats per a la canalla i un ball de gala per tancar la jornada.

Fira de la Botifarra Sac i Ganxo (primer diumenge de setembre): Celebrada per primera vegada el 2017, aquesta fira va néixer amb la intenció de promocionar la botifarra local anomenada «Sac i Ganxo». Durant el dia, hi ha una trobada de grups gastronòmics i es cuinen racions de la botifarra que s’ofereixen als visitants, fomentant un ambient festiu i de germanor entre els vilatans.

Festival El Ganxo (finals de maig): Organitzat per OM Produccions i amb el suport de l’Ajuntament, aquest microfestival ofereix arts escèniques de petit format als carrers del poble. Amb espectacles de teatre, dansa, màgia, i música per a tota la família, El Ganxo reuneix veïns i visitants en un ambient acollidor amb l’opció de gaudir de dinars de carrer gràcies a les foodtrucks que s’instal·len durant el festival.

 

Destacats

Codinencs

tot-catalunya.cat  /  C/ Joan Prim, 83 1º Planta -08400 Granollers –  Tel. 93.840.52.90  /  info@tot-catalunya.cat