Sant Cugat del Vallès – L'Elegància d'una Ciutat amb Història

Escut_Sant_Cugat_del_VallèsDurant el segle XVIII i tot el segle XIX, el conreu de la vinya va créixer notablement, cosa que va contribuir a una època de prosperitat agrícola i a l’augment de la població. Tanmateix, a finals del segle XIX, la plaga de la fil·loxera va causar un retrocés demogràfic. En paral·lel, la producció de tapissos, iniciada a mitjans del segle XIX, es va consolidar com una activitat clau, però amb el temps, es va perdre a causa de la crisi industrial.

Sant Cugat està ben connectat amb Barcelona a través de la carretera de l’Arrabassada i l’autopista C-16, que uneix els dos municipis passant pels túnels de Vallvidrera. També es pot accedir a través de l’autopista AP-7, que recorre la part nord del municipi. Pel que fa a connexions ferroviàries, els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya tenen diverses estacions a la ciutat, incloent la del nucli urbà de Sant Cugat, la Floresta, Valldoreix, Mira-sol i Sant Joan.

Llocs d’interès

Can Major (Masia Rosàs)
Documentada des de l’any 1469, la Masia Rosàs és un exemple de l’arquitectura tradicional catalana. L’edifici actual, renovat al segle XVIII, destaca per la seva façana ampla amb portals d’arc escarser i una decoració d’esgrafiats geomètrics. Actualment, s’hi troba un restaurant dedicat a celebracions.

 

can-monmanyCan Monmany
Situat prop del Puig Madrona, aquest mas important del municipi, conegut antigament com Mas Brunet, va ser adquirit per Francesc Monmany el 1639. Al segle XIX, va dedicar-se a la producció de cava, i els edificis que avui formen part del conjunt són, en la seva majoria, d’aquella època. Des del 2012, la finca forma part del Parc Natural de Collserola i l’espai agrari és gestionat per L’Ortiga, que practica agricultura ecològica.

 

Casa Armet - Wikipedia, la enciclopedia libreCasa Armet
Construïda l’any 1899, aquesta és una de les cases modernistes més emblemàtiques de Sant Cugat. La seva estructura asimètrica combina maó vist i plafons de ceràmica. Destaca la seva torratxa amb una agulla coberta de trencadís. A la façana hi ha una llinda gòtica que reprodueix el finestral de la masia de Can Bell.

Festes i tradicions

Sant Antoni Abat (17 de gener): processó d’animals i carruatges.

Caramelles de Pasqua: el Diumenge i Dilluns de Pasqua es canten les tradicionals caramelles.

Festa del Llibre Gran (6 de maig): els nens escriuen i il·lustren un conte gegant.

Revetlla de Sant Joan (23 de juny): celebració amb focs d’artifici i fogueres.

Festa Major de Sant Cugat (29 de juny): es celebra el patró de la ciutat, Sant Pere, amb activitats com el ball del Paga-li Joan, el ball del Vano i el Ram, una tradició que ha perdurat al llarg dels anys.

tot-catalunya.cat  /  C/ Joan Prim, 83 1º Planta -08400 Granollers –  Tel. 93.840.52.90  /  info@tot-catalunya.cat