Cerdanyola del Vallès és una ciutat amb més de 1.000 anys d’història. Aquesta ciutat universitària, acollidora i dinàmica es troba situada en una regió metropolitana, on combina un fort sentiment de comunitat amb una vocació d’innovació en l’economia del coneixement. Una de les seves grans avantatges és la seva proximitat al parc natural de Collserola, que ocupa un terç del seu territori, convertint-la en una localitat privilegiada per viure, estudiar, treballar i gaudir de la natura. El paisatge de Cerdanyola reflecteix la interacció entre els éssers humans i el medi natural al llarg dels segles, resultant en un entorn que conserva tant el patrimoni cultural com l’ecosistema natural.
La meitat nord de Cerdanyola es troba a la depressió natural del Vallès, amb la plana i la serra de Galliners, mentre que la meitat sud abasta gran part de Collserola, en la vessant nord-est de la serra. Així, la ciutat ocupa el sector meridional de la comarca del Vallès Occidental, en la frontera entre la depressió vallesana i la serralada Litoral.
El territori que actualment coneixem com a Cerdanyola del Vallès ha estat habitat des de fa més de 600.000 anys. Documentat amb el nom de Cerdanyola des de l’any 956, ha viscut una rica història marcada per la seva relació amb les diverses cultures que l’han habitada. Durant el paleolític, el municipi va ser poblat per petites comunitats de caçadors recol·lectors, que posteriorment van evolucionar cap a una economia agrícola amb relacions comercials amb altres cultures mediterrànies.
Al llarg dels segles, Cerdanyola ha conservat importants jaciments arqueològics, com el poblat ibèric de Ca n’Oliver, que testifiquen la seva densitat poblacional en l’època ibèrica, quan la tribu dels laietans dominava la zona. Amb la dominació romana, va emergir la vila de Canaletes, un important centre de producció de terrissa i vi.
Amb l’arribada dels primers cristians, i després del període islàmic, la població es va traslladar cap a la serra per protegir-se d’atacs. Això va canviar amb l’estabilització de la frontera amb al-Andalus, que va permetre la reocupació de les terres de conreu. A partir del segle XV, les masies van començar a transformar-se i a adquirir més importància, i moltes d’elles han arribat fins als nostres dies com a equipaments o residències.
El segle XIX va ser crucial per a Cerdanyola amb la construcció del ferrocarril el 1855, que va facilitar el desenvolupament urbà. La ciutat va experimentar un creixement ràpid al segle XX, passant de ser un petit poble agrícola a convertir-se en un important nucli industrial. Amb la construcció de la Universitat Autònoma de Barcelona el 1972, Cerdanyola va consolidar-se com a centre d’educació superior i innovació.
Del patrimoni cultural de Cerdanyola del Vallès en destaquen algunes cases i indrets que reflecteixen la seva rica història. Entre aquests, trobem:
Castell de Sant Marçal
Museu i Poblat ibèric de Ca n’Oliver
Museu d’Art de Cerdanyola
Museu i jardins de Ca n’Ortadó
Església parroquial i rectoria de Sant Martí
Església romànica de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes
Ermita de Santa Maria de les Feixes
Cerdanyola del Vallès és una ciutat que celebra les tradicions i festes al llarg de tot l’any, amb una àmplia gamma d’activitats de caire cultural i festiu molt seguides per la població.
Entre les seves grans festes, destaca El Roser de maig, que és la festa major i se celebra el primer cap de setmana de maig, i les festes de tardor, que tenen lloc al voltant de l’11 de novembre, dia de Sant Martí, patró del municipi. Cerdanyola també acull esdeveniments de categoria internacional, com el Festival Blues Cerdanyola, el Festival Internacional de Teatre Infantil i Juvenil (FIT Cerdanyola), la Mostra de Dansa Popular i el Fanntosfreak. Altres festes destacades inclouen la Pallassada i el MAC&Xics. Totes aquestes celebracions són possibles gràcies a l’esforç de la comunitat i d’un teixit associatiu dinàmic i participatiu.
Del 21 de desembre al 21 de març, Cerdanyola celebra les festes i tradicions al voltant de Nadal i Carnestoltes. Tres grans desfilades, incloent la cavalcada dels Reis Mags d’Orient, la rua de carnaval i els Tres Tombs, reuneixen una gran quantitat de cerdanyolencs al carrer, fent oblidar el fred de l’hivern.
Del 21 de març al 23 de juny, les festes de primavera celebren l’arribada del bon temps amb activitats que posen en valor els llibres i les roses, la festa major del Roser de Maig i diverses fires als carrers, omplint Cerdanyola de colors i olors.
Del 23 de juny al 23 de setembre, les revetlles de Sant Joan marquen l’inici de la temporada d’estiu. La nit del concert al castell, la cantada d’havaneres i rom cremat, així com les nits de la Mostra de Dansa i dels curtmetratges fantàstics del Fantosfreak, transformen la vida nocturna de la ciutat. Les festes d’estiu finalitzen amb la diada nacional de Catalunya, retornant la vida diürna amb una celebració especial.
Del 23 de setembre al 21 de desembre, les festes de tardor porten grans esdeveniments, com el Festival Internacional de Teatre Infantil i Juvenil (FIT) i el Festival Internacional de Blues de Cerdanyola, que es convoquen bianualment. A més, les festes patronals de Sant Martí i la Festa de Tardor sacsegen la vida de la ciutat, consolidant la seva importància en el calendari festiu.
Avui en dia, Cerdanyola del Vallès és un referent en l’economia del coneixement, amb un ecosistema industrial que fomenta l’alta tecnologia i la innovació. La ciutat acull el Parc Tecnològic del Vallès i diversos centres de recerca, amb el Sincrotró com a element clau en el seu desenvolupament. Aquesta transformació ha atraçat població estudiantil i nous fluxos migratoris, contribuint al seu creixement i diversitat.
Cerdanyola del Vallès, amb el seu ric patrimoni històric i cultural, i el seu compromís amb la innovació i la sostenibilitat, continua sent una ciutat privilegiada per viure i treballar en el cor de Catalunya.
tot-catalunya.cat / C/ Joan Prim, 83 1º Planta -08400 Granollers – Tel. 93.840.52.90 / info@tot-catalunya.cat