cropped-logo1.png
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

On Menjar

Alella, un mil·lenni d'història

Alella, un poble amb història i tradició

Alella, situada al cor del Maresme, és un poble amb una llarga i rica història que es remunta al segle I aC. Els primers assentaments humans a la zona es troben en les restes d’un poblat ibèric situat al turó de Sant Mateu. Els romans també van deixar la seva empremta a Alella, com ho demostra el celler romà de Vallmora, que es troba a la vora del riu Tordera.

Al llarg dels segles, Alella ha estat una vila important per la seva producció de vi. Els vins d’Alella van ser molt apreciats a la cort reial i a la noblesa catalana. El segle XIX va ser un període de gran esplendor per a Alella, quan la vila es va convertir en un important centre comercial i industrial.

Avui en dia, Alella és una vila turística amb un patrimoni històric i cultural molt valuós. Els monuments més importants d’Alella són:

 • El celler romà de Vallmora, del segle I dC.
 • L’església de Sant Pere, del segle XII.
 • El castell d’Alella, del segle XIV.
 • La torre de defensa de Vallmora, del segle XIV.
 • El convent de Sant Mateu, del segle XVI.

L’arquitectura d’Alella

L’arquitectura d’Alella reflecteix la seva rica història. Els edificis més antics són d’estil romànic, com l’església de Sant Pere. Els edificis gòtics, com el castell d’Alella, són també molt abundants. Al segle XVI, Alella va experimentar un període de gran esplendor, que es va reflectir en la construcció de nombrosos edificis renaixentistes, com el convent de Sant Mateu.

Al segle XIX, Alella va experimentar un període de modernització, que es va reflectir en la construcció d’edificis d’estil neoclàssic i modernista. Els edificis modernistes més destacats d’Alella són la casa de Can Manyé, la casa de Can Mas i la casa de Can Vila.

El turisme a Alella

Alella és una vila turística molt popular, gràcies al seu patrimoni històric i cultural, el seu entorn natural i la seva gastronomia. Els principals atractius turístics d’Alella són:

 • Els monuments històrics: Alella compta amb un important patrimoni històric, que inclou el celler romà de Vallmora, l’església de Sant Pere, el castell d’Alella i la torre de defensa de Vallmora.
 • Els paisatges naturals: Alella està envoltada per un paisatge natural de gran bellesa, que inclou el Parc de la Serralada Litoral i les vinyes de la DO Alella.
 • La gastronomia: Alella té una gastronomia tradicional mediterrània, basada en els productes frescos de la zona. Els plats típics d’Alella inclouen els cargols a la llauna, els calamars farcits i els arrossos.

L’economia d’Alella

L’economia d’Alella es basa en el turisme, la viticultura i la indústria. El turisme és el sector econòmic més important d’Alella, i la vila rep cada any milers de visitants. La viticultura també és un sector important, i Alella és una de les denominacions d’origen més antigues de Catalunya. La indústria també té un pes important en l’economia d’Alella, i la vila és un important centre de producció de mobles i altres productes.

Fires i festes a Alella

Alella celebra diverses fires i festes al llarg de l’any. Les més importants són:

 • La festa de la Verema, que se celebra a l’agost.
 • La festa major d’Alella, que se celebra el dilluns de Pasqua.
 • La festa de Sant Mateu, que se celebra el 21 de setembre.

Destacats

tot-catalunya.cat  /  C/ Joan Prim, 83 1º Planta -08400 Granollers –  Tel. 93.840.52.90  /  info@tot-catalunya.cat