Besalú, situada estratègicament a la confluència del riu Fluvià amb la riera de Capellades, va créixer al voltant del castell comtal i l’església de Santa Maria, sobre un turó dominant. Tot i que el traçat urbà actual no és exactament el mateix que l’original, la vila conserva un patrimoni medieval important que inclou estructures i edificis històrics com el pont medieval, el micvé o banys jueus, el Monestir de Sant Pere, Sant Julià (antic hospital de peregrins), l’església de Sant Vicenç, i la Casa Cornellà. Aquest conjunt arquitectònic harmoniós posiciona Besalú com una de les viles medievals més emblemàtiques de Catalunya.
Pont de Besalú: Aquest emblemàtic pont romànic fortificat travessa el riu Fluvià, oferint una entrada memorable a la vila. Amb una forma angular i vuit arcs desiguals sobre pilars en roca viva, el pont, construït al segle XI o XII, incorpora dues zones eixamplades anomenades la «creu grossa» i la «creu petita». L’estructura inclou també una torre hexagonal fortificada, accessible des del cinquè pilar, que fa de sentinella sobre la vila.
Castell Comtal de Besalú: Les restes del castell comtal, ubicat en un turó central de la vila, recorden l’origen noble de Besalú com a seu comtal. Tot i que en queden poques restes, encara es poden veure la porta del carrer Tallaferro i una torre quadrada restaurada.
Plaça de la Llibertat: Aquesta plaça central, on cada dimarts s’instal·la el mercat setmanal, destaca per la Casa de la Vila i l’antic Palau de la Cúria, edificis històrics que reforcen l’atractiu arquitectònic de Besalú. És un espai viu que manté la tradició de mercat de la vila i és reconegut dins l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.
A Besalú, les festes i els mercats tradicionals ocupen un lloc central en la vida cultural de la vila. Entre les celebracions més destacades hi ha:
Besalú Medieval: Celebrada el primer cap de setmana de setembre, aquesta fira converteix Besalú en un autèntic espectacle medieval amb recreacions històriques i mercats artesanals.
Fira de la Ratafia: Al desembre, Besalú acull aquesta fira dedicada a la ratafia, un licor d’herbes tradicional de Catalunya.
Besalú, Ciutat Jueva: A principis de març, es ret homenatge al passat jueu de la vila, amb activitats relacionades amb la cultura hebrea.
Herbesalú: Al juny, aquesta fira posa en valor les herbes medicinals, tradició arrelada a la cultura catalana.
Liberisliber: Aquest esdeveniment a l’octubre reuneix editorials independents i promou la lectura.
Fira del Ferro: Per Setmana Santa, la fira celebra la tradició artesanal del ferro, presentant productes de forja artística.
tot-catalunya.cat / C/ Joan Prim, 83 1º Planta -08400 Granollers – Tel. 93.840.52.90 / info@tot-catalunya.cat