cropped-logo1.png
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

On Menjar

Vinyols i els Arcs: un municipi amb una història i una cultura rica

Els primers assentaments humans a Vinyols i els Arcs es remunten al neolític, com ho demostren les restes arqueològiques trobades a la zona. El municipi va ser conquerit pels romans al segle III a.C., i durant l’època romana va prosperar gràcies al cultiu de la vinya.

Al segle VIII, Vinyols i els Arcs va ser conquerit pels musulmans, que van construir la torre de defensa que encara es conserva avui en dia. El municipi va ser repoblat pels cristians al segle XII, i va formar part de la Corona d’Aragó.

Durant l’edat mitjana, Vinyols i els Arcs va ser un municipi important, i va ser objecte de diversos conflictes bèl·lics. El municipi va patir molt durant la Guerra Civil espanyola, i va ser bombardejat per les forces franquistes.

Arquitectura

Vinyols i els Arcs compta amb un patrimoni arquitectònic notable, que reflecteix la seva rica història. Els principals monuments del municipi són:

 • Església de Santa Caterina: Església romànica del segle XII, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional.
 • Torre de defensa: Torre de defensa del segle VIII, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional.
 • Cal Nicolau: Masia del segle XVII, declarada Bé Cultural d’Interès Local.
 • Fontcoberta: Font romànica del segle XII, declarada Bé Cultural d’Interès Local.

Turisme

Vinyols i els Arcs és un municipi amb un gran potencial turístic. El municipi ofereix als visitants una gran varietat d’atraccions, com ara:

 • El patrimoni arquitectònic: Els monuments del municipi, com ara l’església de Santa Caterina o la torre de defensa, són un testimoni de la seva rica història.
 • La natura: Vinyols i els Arcs està situat en una zona natural privilegiada, amb paisatges de gran bellesa.
 • La gastronomia: El municipi ofereix una gastronomia tradicional catalana, amb plats com ara els calçots, els cargols a la llauna o els arrossos.

Economia

L’economia de Vinyols i els Arcs es basa en l’agricultura, la ramaderia i el turisme. El municipi és conegut per la seva producció de vins i caves, i també compta amb una important indústria agroalimentària.

Fires i festes

Vinyols i els Arcs celebra una gran varietat de fires i festes durant tot l’any. Les principals festes del municipi són:

 • Festa major: Se celebra el mes d’agost, i inclou actes com ara balls, concerts, correfocs i castellers.
 • Festa de la castanya: Se celebra el mes de novembre, i inclou activitats relacionades amb la castanyada.
 • Fira del vi: Se celebra el mes de març, i és una oportunitat per degustar els vins i caves del municipi.

Gastronomia

La gastronomia de Vinyols i els Arcs és tradicional catalana, i està basada en els productes de la terra. Els plats més típics del municipi són:

 • Calçots: Els calçots són una varietat de ceba tendre que es cuina a la brasa.
 • Cargols a la llauna: Els cargols a la llauna són un plat típic de la cuina catalana, que es prepara amb cargols, tomàquet, ceba i herbes aromàtiques.
 • Arrossos: Els arrossos són un plat típic de la cuina mediterrània, i Vinyols i els Arcs ofereix una gran varietat d’arrossos, com ara l’arròs a banda, l’arròs amb botifarra o l’arròs negre.

Destacats

tot-catalunya.cat  /  C/ Joan Prim, 83 1º Planta -08400 Granollers –  Tel. 93.840.52.90  /  info@tot-catalunya.cat