cropped-logo1.png

On Menjar

Vilanova de Sau: un poble amb història i futur

Vilanova de Sau és un municipi de la comarca d’Osona, situat a la vall del Ter, a l’est de la regió de l’Alt Ter. Els primers assentaments humans a la zona es remunten a l’època prehistòrica, com ho demostren els jaciments arqueològics de la Roca del Migdia i el Puig Rodó. El poble de Vilanova de Sau es va fundar al segle XI, i va tenir un important paper en la història de la comarca. El 1280, el rei Pere el Gran va concedir a Vilanova el títol de vila.

Arquitectura

Vilanova de Sau conserva un important patrimoni arquitectònic, que reflecteix la seva rica història. Els edificis més destacats són l’església parroquial de Sant Pere, d’estil romànic, el pont de Vilanova, del segle XIV, i la Domus del Pi, una casa romana del segle I aC.

Turisme

Vilanova de Sau és un important centre turístic, gràcies al seu entorn natural i al seu patrimoni cultural. El Pantà de Sau, un dels embassaments més grans de Catalunya, és un lloc ideal per a la pràctica d’activitats aquàtiques, com ara la navegació, la pesca i el busseig. El poble també ofereix una àmplia oferta de rutes de senderisme i ciclisme per a explorar els paratges naturals de la vall del Ter.

Economia

L’economia de Vilanova de Sau es basa principalment en el turisme, l’agricultura i la ramaderia. El sector turístic és el més important, ja que genera la major part dels llocs de treball del municipi. L’agricultura i la ramaderia també tenen un pes important en l’economia local, ja que proveeixen de productes alimentaris a la població.

Fires i festes

Vilanova de Sau celebra diverses fires i festes al llarg de l’any. La festa major se celebra la setmana del 15 d’agost, i inclou actes tradicionals com ara balls, concerts i correfocs. Altres festes importants són el Carnaval, la Fira d’herbes remeieres i la Fira de Sant Pere.

Monuments

Els monuments més destacats de Vilanova de Sau són:

  • L’església parroquial de Sant Pere, d’estil romànic
  • El pont de Vilanova, del segle XIV
  • La Domus del Pi, una casa romana del segle I aC
  • El Pantà de Sau, un dels embassaments més grans de Catalunya

Gastronomia

La gastronomia de Vilanova de Sau és típica de la cuina catalana. Els plats més destacats són els embotits, els plats de carn i les verdures de temporada. Els productes de la terra, com ara els bolets, els fruits del bosc i els vins de la comarca, també són molt apreciats.

Destacats

tot-catalunya.cat  /  C/ Joan Prim, 83 1º Planta -08400 Granollers –  Tel. 93.840.52.90  /  info@tot-catalunya.cat