cropped-logo1.png

On Menjar

Vilanova de l'Aguda: un poble amb història i tradició

Els primers assentaments humans a la zona de Vilanova de l’Aguda es remunten al neolític, com ho demostren els diversos jaciments arqueològics trobats al terme municipal. El poble, però, no es va fundar fins al segle XI, quan va ser conquerit pels catalans. Des de llavors, Vilanova de l’Aguda ha tingut un paper important en la història de la comarca de la Noguera.

Arquitectura

El patrimoni arquitectònic de Vilanova de l’Aguda és molt ric. El centre històric del poble conserva un conjunt d’edificis d’interès, com l’església parroquial de Sant Andreu, de l’època romànica, o el castell dels Cardona, del segle XIV. A més, el terme municipal compta amb diverses ermites i masies d’èpoques diverses.

Turisme

Vilanova de l’Aguda és un poble amb un gran potencial turístic. El seu patrimoni històric i arquitectònic, la seva bellesa natural i la seva oferta cultural i gastronòmica el converteixen en un lloc ideal per a una escapada de cap de setmana.

Economia

L’economia de Vilanova de l’Aguda es basa en l’agricultura, la ramaderia i el turisme. Els principals cultius són els cereals, la fruita i la vinya. També hi ha una important cria de bestiar, especialment de porcs i vaques. El turisme, però, és cada vegada més important per a l’economia del poble.

Fires i festes

Vilanova de l’Aguda celebra diverses fires i festes al llarg de l’any. Les més importants són:

  • La Festa Major, que se celebra el primer cap de setmana d’agost.
  • La Fira de Sant Andreu, que se celebra el 30 de novembre.
  • La Fira de Sant Antoni, que se celebra el 17 de gener.

Monuments

Els principals monuments de Vilanova de l’Aguda són:

  • L’església parroquial de Sant Andreu, d’estil romànic.
  • El castell dels Cardona, d’estil gòtic.
  • L’ermita de Santa Perpètua, d’estil romànic.
  • El pont romà de les Omedes.

Gastronomia

La gastronomia de Vilanova de l’Aguda és típica de la cuina catalana dels Pirineus. Els plats més destacats són:

  • La carn a la brasa, especialment el porc i la vaca.
  • Els embotits, com els fuets, els pernils i les botifarres.
  • Els fruits secs, com les ametlles, les avellanes i les castanyes.

Destacats

tot-catalunya.cat  /  C/ Joan Prim, 83 1º Planta -08400 Granollers –  Tel. 93.840.52.90  /  info@tot-catalunya.cat