Valls: la ciutat dels calçots i dels castells

Fitxer:Escut de Valls.svg - Viquipèdia, l'enciclopèdia lliureValls, situada a la comarca de l’Alt Camp, és una ciutat amb història i amb arrels profundes en la cultura catalana. Coneguda internacionalment per ser el bressol del món casteller, aquesta ciutat conserva i promou dues tradicions fonamentals per a la identitat catalana: els castells i la calçotada. Les primeres torres humanes, els castells, es van desenvolupar a Valls a finals del segle XVII i principis del XVIII, evolució a partir del «Ball de Valencians». La rivalitat castellera va emergir aviat amb la formació de dues colles, la Colla Vella i la Colla Jove dels Xiquets de Valls, que competien per construir castells cada cop més alts i tècnics a la Plaça del Blat.

Els Xiquets de Valls: les colles castelleres

Los Xiquets de Valls volverán a hacer 'castells' en una prueba piloto por  Sant Joan - El Periódico

Xiquets de Valls

Les dues colles de Valls, la Colla Vella i la Colla Joves, són pilars del món casteller i es distingeixen per ser les formacions més antigues i experimentades. Competeixen en diades tradicionals com la Firagost i la Santa Úrsula, una de les cites més importants del calendari casteller. Aquestes dues colles han impulsat l’art dels castells a noves altures, aconseguint construccions com el 3 de 10 amb folre i manilles, una fita en el món casteller. A través del Museu Casteller de Catalunya, situat a Valls, els visitants poden aprendre sobre la tècnica, els valors i la història d’aquesta tradició declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO el 2010.

La Calçotada: una festa gastronòmica

La Calçotada - Ajuntament de Valls

La Calçotada de Valls

A més de la seva tradició castellera, Valls és també la llar de la calçotada, una tradició culinària que es va originar a finals del segle XIX gràcies al pagès conegut com el «Xat de Benaiges». Ell va ser el primer a preparar els calçots, una varietat de ceba dolça que es cultiva específicament per ser rostida al foc. Acompanyats d’una salsa especial de romesco, els calçots es consumeixen en àpats populars, esdevenint una festa gastronòmica que uneix gent d’arreu. La Gran Festa de la Calçotada, que es celebra l’últim diumenge de gener, inclou activitats com el concurs de menjar calçots, exhibicions i degustacions.

Llocs d’Interès

Plaça del Blat

Plaça del Blat: Cor de Valls i punt de trobada casteller per excel·lència, aquesta plaça és on les colles de Valls aixequen els seus castells durant les diades tradicionals. Un espai emblemàtic que vibra amb l’emoció dels castellers i el públic.

 

 

 

 

 

Museu Casteller de Catalunya

Museu Casteller de Catalunya: Aquest museu ofereix una experiència immersiva en el món dels castells amb exposicions interactives que expliquen la història, les tècniques i els valors d’aquesta tradició. El museu és un punt de referència per als amants de la cultura catalana.

 

 

 

 

Església de Sant Joan Baptista

Església de Sant Joan Baptista: Amb el campanar més alt de Catalunya, l’església de Sant Joan és un destacat monument gòtic, símbol de Valls, i un exemple de l’arquitectura religiosa catalana.

 

 

 

 

 

Museu de Valls

Museu de Valls: El museu local compta amb una col·lecció d’art català, així com amb peces arqueològiques d’importància. És un espai cultural ideal per a conèixer la història i el patrimoni artístic de la ciutat i la seva regió.

 

 

 

Antic Hospital de Sant Roc

Antic Hospital de Sant Roc: Fundat el 1564, és un edifici renaixentista que avui acull el Museu de Valls. Amb el seu claustre tranquil i la façana de pedra, aquest espai històric conserva la seva essència mentre ofereix exposicions d’art i arqueologia, mantenint-se com un centre cultural de la ciutat.

Fires i Festes tradicionals

  1. Firagost: Celebrada durant la primera setmana d’agost, Firagost és la Fira-Exposició del Camp Català. Aquesta fira agrícola i comercial atrau visitants de tota la comarca i ofereix activitats com concursos castellers, exposicions de productes artesanals i demostracions agrícoles.

  2. Festa Major de Sant Joan: Celebrada a finals de juny, la festa major inclou desfilades, concerts, i exhibicions castelleres. Les dues colles locals fan una actuació destacada durant aquesta festivitat, que inclou també espectacles de foc i cercaviles tradicionals.

  3. Diada de Santa Úrsula: Aquesta diada, celebrada el quart diumenge d’octubre, és una de les cites més esperades del calendari casteller, amb la competició entre la Colla Vella i la Colla Joves a la Plaça del Blat. És una jornada d’intensa rivalitat i un espectacle únic per als amants dels castells.

  4. Gran Festa de la Calçotada: L’últim diumenge de gener, la Gran Festa de la Calçotada celebra aquesta especialitat de la gastronomia vallenca amb activitats diverses, com el concurs de menjar calçots, exhibicions de cocció de calçots i degustacions de la salsa romesco.

Diada de Santa Úrsula

Valls ofereix una experiència única que uneix història, tradició i gastronomia. Des del Museu Casteller i la calçotada fins a les fires populars, la ciutat atrau tant a aquells interessats en el món casteller com a visitants que busquen descobrir el millor de la cuina catalana. Amb una oferta que inclou museus, festes tradicionals i esdeveniments populars, Valls es consolida com un destí cultural i gastronòmic de primer ordre a Catalunya.

Destacats

tot-catalunya.cat  /  C/ Joan Prim, 83 1º Planta -08400 Granollers –  Tel. 93.840.52.90  /  info@tot-catalunya.cat