Tremp, un poble amb un passat ric i fascinant, es remunta als inicis del segle IX, quan en un document de l’any 839 es menciona “Sancte Marie ad TRIMPLO”, referint-se a l’església i temple de Santa Maria de Valldeflors. Joan Corominas suggereix que “trimplo” és l’arrel etimològica de Tremp, indicant que el temple va ser el nucli al voltant del qual va néixer la població.
Durant l’alt medieval, Tremp es va situar en una zona de frontera entre sarraïns i cristians. Les ràtzies musulmanes van provocar el saqueig i la destrucció repetida de l’església. Per defensar-se d’aquestes incursions, Tremp es va convertir en una vila closa, amb muralles, torres de defensa i un fossat.
Tremp va ser una ciutat emmurallada fins a finals del segle XIX i principis del XX. Les muralles van començar a caure a partir de 1876, amb l’enderrocament del pany de muralla situat davant el carrer Sant Roc, que també va causar la caiguda de la Torre de la Gavatxa. El 1910 va caure el darrer tram de muralla que anava des de l’Ajuntament fins a la Torre de la Sagristia. Actualment, només es conserva el tram que va des de la Torre de la Sagristia fins a Casa Feliu.
Tremp comptava amb quatre torres de defensa (Sagristia, Mingo, Gavatxa i dels Padres) i dues annexades a les cases (Millet i de Feliu), així com un fossat que dona nom a la Plaça Passeig del Vall. Els portals d’entrada i sortida eren: el Portal de Peressall, de l’Àngel, de Capdevila, de Soldevila i de Sant Roc.
El nucli inicial de població estava delimitat per dos eixos principals: el carrer Dr. Roure fins a la Plaça Capdevila, i el Carrer Peresall fins al Carrer del Forn.
El 1638, es va reconstruir l’antic edifici de l’Abadia, que es va convertir en les dependències municipals, un hostal i un magatzem. Es va reformar l’estructura dels càrrecs municipals, amb un cònsol en cap i altres càrrecs com el clavari i el mostassaf, encarregat de vetllar pel bon funcionament del mercat i les fires.
Entre 1638 i 1642, es va dur a terme l’última reforma de l’església i del campanar, que no va ser completament acabat fins al 1910. El 1664, Felip IV va concedir el privilegi de fer mercat setmanal cada dilluns, tradició que es manté fins avui.
Des de 1174, Tremp va obtenir el privilegi de fer fires, amb la notable Fira dels Alls, celebrada el 4 d’agost, per Sant Domènec, i la fira de Sant Tomàs, el 21 de desembre. Durant la Baixa Edat Mitjana, en el segle XIV, la població va expandir-se amb la creació del barri del raval i el convent de Sant Jaume de Pallars, situat més enllà del pont medieval.
El 1385, el rei Pere III, el Cerimoniós, va concedir a Tremp el privilegi de celebrar fires dues vegades a l’any, amb una durada de 15 dies. A l’Edat Moderna, Tremp va viure un període d’esplendor, com ho demostra la fundació de l’Hospital dels pobres el 1521 per part del doctor Jaume Fiella.
Tremp ofereix un ric patrimoni cultural i arquitectònic que inclou:
Creu de terme: un símbol històric del poble.
Basílica de Valldeflors: un exemple d’arquitectura religiosa destacada.
Pont de Sant Jaume: un pont medieval emblemàtic.
Espai La Central: un centre cultural per a activitats diverses.
Conjunt Patrimonial l’Orrit: un testimoni de la història local.
Casal Manyanet: un espai per a la comunitat.
Les festes i mercats són una part integral de la vida social de Tremp:
Fira del Codony
Fira Pallars Terra de Corder
Fira de Sant Tomàs
Festival gastronòmic Cordevi
Mercat del dilluns
Les festivitats inclouen:
Sant Bonifaci
Festa Major de Tremp
Elektra, festa de l’aigua i la llum
Tremp és un poble amb un patrimoni històric que es reflecteix en les seves muralles, fires, tradicions i una comunitat viva que manté viu l’esperit del seu passat. La seva rica història i el seu dinamisme cultural la fan un lloc fascinant per explorar i descobrir.
tot-catalunya.cat / C/ Joan Prim, 83 1º Planta -08400 Granollers – Tel. 93.840.52.90 / info@tot-catalunya.cat