cropped-logo1.png
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

On Menjar

Tiurana: un poble amb història i futur

Els primers assentaments humans a la zona de Tiurana es remunten a l’època romana, com ho testimonia la troballa de restes arqueològiques d’un poblat i una necròpolis. El poble es va consolidar al segle X, quan va ser conquerit pels comtes catalans. Durant l’edat mitjana, Tiurana va ser un important centre econòmic i cultural, com ho demostren els nombrosos edificis històrics que encara es conserven.

Arquitectura

El patrimoni arquitectònic de Tiurana és un dels seus principals atractius turístics. El conjunt més destacat és l’església parroquial de Santa Maria, una construcció gòtica tardana del segle XVI. Altres monuments importants són la muralla medieval, la casa dels barons de Tiurana i la ermita de Sant Ermengol.

Turisme

Tiurana és un poble ideal per a un descans tranquil i relaxant. El seu entorn natural, amb els boscos del Montsec, és un lloc perfecte per a la pràctica del senderisme, el cicloturisme i altres activitats a l’aire lliure. El poble també ofereix un ampli ventall d’activitats culturals i gastronòmiques.

Economia

L’economia de Tiurana es basa principalment en el turisme i l’agricultura. El poble és un important centre d’estiueig i també és un lloc de referència per a les activitats de lleure a la natura. L’agricultura és la principal activitat econòmica dels habitants de Tiurana, que produeixen cereals, oliveres i ametllers.

Fires i festes

Les festes majors de Tiurana se celebren el segon cap de setmana d’agost. Durant aquests dies, el poble s’omple de música, ball i tradició. Altres festes importants són la Festa de Sant Ermengol, el 3 de maig, i la Fira de Sant Isidre, el 15 de maig.

Monuments

Els principals monuments de Tiurana són:

  • L’església parroquial de Santa Maria, una construcció gòtica tardana del segle XVI.
  • La muralla medieval, que envoltava el poble antic.
  • La casa dels barons de Tiurana, una construcció renaixentista del segle XVI.
  • L’ermita de Sant Ermengol, una construcció romànica del segle XII.

Gastronomia

La gastronomia de Tiurana és una barreja de la cuina catalana i la cuina mediterrània. Els plats més típics són:

  • Els cargols a la llauna.
  • Els peus de porc a la brasa.
  • La carn a la brasa.
  • Els arrossos.
  • Els dolços, com els panellets, els torrons i els pastissos.

Destacats

tot-catalunya.cat  /  C/ Joan Prim, 83 1º Planta -08400 Granollers –  Tel. 93.840.52.90  /  info@tot-catalunya.cat