cropped-logo1.png
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

On Menjar

Sunyer, un municipi amb una història mil·lenària

Sunyer és un municipi situat al bell mig de la comarca del Segrià, a la província de Lleida. El seu terme municipal s’estén a l’esquerra del riu Set, accidentat per alguns turons. El Tossal del Senyor, una de les muntanyes del municipi, mesura 188 metres. La Serra del Benefici arriba als 246,4 metres.

Història

Els primers assentaments humans a Sunyer es remunten a l’època prehistòrica, com ho demostren els diversos jaciments arqueològics trobats al terme municipal. Durant l’època romana, Sunyer va formar part de la Via Augusta, que unia Roma amb les províncies hispanes.

A l’edat mitjana, Sunyer va ser una vila important, com ho demostren els diversos monuments romànics que es conserven al municipi. Durant els segles XIV i XV, Sunyer va patir les guerres civils i les invasions franceses, que van causar molts danys al municipi.

Al segle XIX, Sunyer va participar en la Guerra de la Independència espanyola i en la Primera Guerra Carlina. Durant el segle XX, Sunyer va viure un període de creixement econòmic i demogràfic, que va durar fins a la dècada de 1970.

Arquitectura

Sunyer compta amb un important patrimoni arquitectònic, que inclou diversos monuments romànics, gòtics i modernistes.

El monument més destacat és l’església parroquial de la Nativitat de Maria, d’estil romànic de transició. La porta lateral romànica té capitells bellament decorats amb motius zoomòrfics i vegetals i damunt seu mènsules, també esculpides.

Altres monuments destacats són l’església de Sant Joan Baptista, d’estil gòtic, i el pont de Sant Jordi, d’estil romànic.

Turisme

Sunyer és un municipi amb un gran potencial turístic, que ofereix als visitants un patrimoni històric i cultural molt ric, així com una natura i un paisatge encantadors.

Els principals atractius turístics de Sunyer són els seus monuments romànics, les seves festes tradicionals i la seva gastronomia.

Economia

L’economia de Sunyer es basa en l’agricultura, la ramaderia i la indústria. Els principals cultius són els cereals, els fruiters i les hortalisses. La ramaderia es centra en la cria de porcs i de bestiar boví. La indústria principal és la fabricació de materials de construcció.

Fires i festes

Sunyer celebra diverses festes tradicionals al llarg de l’any. Les més importants són:

  • La Festa Major, que se celebra el primer cap de setmana d’agost.
  • La Festa de Sant Joan, que se celebra el 24 de juny.
  • La Festa de Sant Jordi, que se celebra el 23 d’abril.

Monuments

Els principals monuments de Sunyer són:

  • L’església parroquial de la Nativitat de Maria, d’estil romànic de transició.
  • L’església de Sant Joan Baptista, d’estil gòtic.
  • El pont de Sant Jordi, d’estil romànic.

Gastronomia

La gastronomia de Sunyer és una fusió de la cuina tradicional catalana i la cuina mediterrània. Els plats més típics són:

  • Els arrossos, com l’arròs a la cassola o l’arròs negre.
  • Els plats de carn, com els cargols a la llauna o el porc amb fesols i naps.
  • Els plats de peix, com el bacallà a la llauna o els musclos a la marinera.

Destacats

tot-catalunya.cat  /  C/ Joan Prim, 83 1º Planta -08400 Granollers –  Tel. 93.840.52.90  /  info@tot-catalunya.cat