cropped-logo1.png
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

On Menjar

Santa Oliva: Riquesa Històrica i Cultural al Cor de Catalunya

Santa Oliva és un municipi del Baix Penedès situat a la zona nord-oest de la comarca. El seu nom prové de la santa local, Santa Oliva, que va viure al segle IV.

Els primers assentaments humans a la zona es remunten a l’època ibèrica. Durant l’època romana, el lloc es va denominar «La Solana» i es va convertir en un important nucli agrícola. Al segle X, els bisbes de Tarragona van adquirir les possessions de la zona i van construir un castell.

Durant l’edat mitjana, Santa Oliva va formar part del comtat de Barcelona. El castell va ser destruït durant la Guerra dels Segadors, però va ser reconstruït al segle XVII.

Arquitectura

El nucli antic de Santa Oliva conserva un important patrimoni arquitectònic. Els edificis més destacats són:

  • L’església parroquial de Santa Oliva, d’estil gòtic tardà.
  • El castell de Santa Oliva, d’estil gòtic.
  • La Torre dels Moros, una torre de guaita d’origen medieval.
  • Els pous de la vila, un conjunt de pous d’origen medieval.

Turisme

Santa Oliva és un poble amb un gran potencial turístic. El seu patrimoni arquitectònic, la seva gastronomia i la seva proximitat a Barcelona i Tarragona el converteixen en una destinació atractiva per a visitants de tot el món.

Economia

L’economia de Santa Oliva es basa en l’agricultura, la ramaderia i el turisme. Els principals cultius són la vinya, l’olivera i els cereals.

Fires i festes

Santa Oliva celebra diverses fires i festes al llarg de l’any. Les més importants són:

  • La festa major, que se celebra el 26 de juliol, dia de Santa Oliva.
  • La Fira del Vi, que se celebra el mes de novembre.

Monuments

A més dels edificis ja esmentats, Santa Oliva compta amb altres monuments d’interès, com ara:

  • Els carrers empedrats del nucli antic, que conserven l’encant d’èpoques passades.
  • Els camps de vinyes i oliveres, que ofereixen un paisatge pintoresc.

Gastronomia

La gastronomia de Santa Oliva és típica de la zona del Penedès. Els plats més destacats són:

  • Els vins del Penedès, que són reconeguts per la seva qualitat.
  • L’arròs amb botifarra, un plat tradicional de la comarca.
  • Els cargols a la llauna, una recepta típica del Penedès.

Santa Oliva és un poble amb una rica història i tradició. El seu patrimoni arquitectònic, la seva gastronomia i la seva proximitat a Barcelona i Tarragona el converteixen en una destinació atractiva per a visitants de tot el món.

Destacats

tot-catalunya.cat  /  C/ Joan Prim, 83 1º Planta -08400 Granollers –  Tel. 93.840.52.90  /  info@tot-catalunya.cat