cropped-logo1.png
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

On Menjar

Santa Maria de Besora: un municipi amb història i tradició

Santa Maria de Besora és un municipi de la comarca d’Osona que es troba a la vall del Ter. El seu origen es remunta a l’època romana, quan es va construir un petit nucli de població a la vora del riu. El municipi va créixer durant l’edat mitjana, quan es va construir l’església romànica de Santa Maria.

Arquitectura

L’edifici més emblemàtic de Santa Maria de Besora és l’església romànica de Santa Maria, que va ser construïda al segle XI. L’església és d’una sola nau amb absis semicircular i té un campanar d’espadanya. A l’interior, destaquen les pintures murals del segle XIV.

Un altre edifici d’interès és el castell de Besora, que va ser construït al segle XII. El castell està situat en un turó des d’on es pot gaudir d’unes vistes espectaculars de la vall del Ter.

Turisme

Santa Maria de Besora és un municipi ideal per al turisme rural. El municipi ofereix una gran varietat d’activitats, com ara senderisme, BTT, escalada, pesca i muntanya en bicicleta. També hi ha diversos restaurants que ofereixen una cuina tradicional catalana.

Economia

L’economia de Santa Maria de Besora es basa en el sector primari, amb una forta presència de l’agricultura i la ramaderia. També hi ha una certa activitat industrial, centrada en el sector de la fusta i la construcció.

Fires i festes

Les festes majors de Santa Maria de Besora se celebren el 15 d’agost en honor de la Mare de Déu de Besora. Durant les festes, hi ha balls, concerts, correfocs i altres activitats.

Monuments

A més de l’església de Santa Maria i el castell de Besora, el municipi també compta amb altres monuments d’interès, com ara:

  • La cova dels Ferrers, una cova natural amb pintures rupestres.
  • Les baumes dels Ferrers, un conjunt de coves naturals.
  • El salt del Mir, una cascada d’uns 20 metres d’alçada.

Gastronomia

La gastronomia de Santa Maria de Besora és típica de la cuina catalana. Els plats més típics són:

  • Els arrossos, com ara l’arròs negre o l’arròs a la cassola.
  • La carn a la brasa, com ara el xai o el porc.
  • Els embotits, com ara la botifarra negra o el pernil.
  • Els dolços, com ara la coca de vidre o els panellets.

Santa Maria de Besora és un municipi amb una gran riquesa històrica i cultural. El municipi ofereix una gran varietat d’activitats per a tots els públics i una gastronomia deliciosa.

 
 
 

Destacats

tot-catalunya.cat  /  C/ Joan Prim, 83 1º Planta -08400 Granollers –  Tel. 93.840.52.90  /  info@tot-catalunya.cat