cropped-logo1.png
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

On Menjar

Sant Sadurní d'Osormort: un poble amb història i tradició

Sant Sadurní d’Osormort és un municipi de la comarca d’Osona situat a la vall de la riera Major. La seva primera referència documental data del 930, quan apareix com a «Villa Osormort». El poble va ser molt important durant l’edat mitjana, ja que era un punt de pas important de la ruta que unia Barcelona amb Girona.

Al llarg dels segles, Sant Sadurní d’Osormort va patir diversos conflictes bèl·lics, com la Guerra Civil espanyola, que va causar importants danys al poble.

Arquitectura

El patrimoni arquitectònic de Sant Sadurní d’Osormort és molt important. El seu edifici més destacat és l’església de Sant Sadurní, una construcció romànica del segle XII. L’església té una planta basilical amb tres naus i un absis semicircular. El seu campanar és de planta quadrada i té tres pisos.

Altres edificis d’interès són la masia de Can Serra, una construcció del segle XVI, i la masia de Can Codina, del segle XVIII.

Turisme

Sant Sadurní d’Osormort és un poble turístic molt popular. El seu entorn natural, format per boscos, muntanyes i rieres, és un atractiu per a molts visitants. El poble també compta amb un patrimoni arquitectònic i cultural molt interessant.

Les principals activitats turístiques que es poden realitzar a Sant Sadurní d’Osormort són:

 • Senderisme: el poble està situat en un entorn natural perfecte per a la pràctica del senderisme. Hi ha nombrosos itineraris que permeten explorar la vall de la riera Major i els seus voltants.
 • Bicicleta de muntanya: els senders de Sant Sadurní d’Osormort també són ideals per a la pràctica de la bicicleta de muntanya.
 • Visita al patrimoni arquitectònic: l’església de Sant Sadurní, la masia de Can Serra i la masia de Can Codina són tres edificis que cal visitar si es visita Sant Sadurní d’Osormort.

Economia

L’economia de Sant Sadurní d’Osormort es basa principalment en l’agricultura i la ramaderia. Els principals cultius són els cereals, les patates i les oliveres. La ramaderia està centrada en la cria d’ovelles i cabres.

El turisme també té un paper important en l’economia del poble.

Fires i festes

Sant Sadurní d’Osormort celebra diverses fires i festes al llarg de l’any. Les més importants són:

 • La Festa Major, que se celebra el primer diumenge de setembre.
 • La Fira de Sant Sadurní, que se celebra el 28 de gener.
 • La Fira de Sant Josep, que se celebra el 19 de març.

Monuments

A més de l’església de Sant Sadurní, Sant Sadurní d’Osormort compta amb altres monuments d’interès, com:

 • La font de Sant Sadurní, una font del segle XVI.
 • La creu de terme, una creu de pedra del segle XVII.
 • El pont medieval, un pont de pedra del segle XII.

Gastronomia

La gastronomia de Sant Sadurní d’Osormort és típica de la comarca d’Osona. Els plats més típics són:

 • Els cargols a la llauna
 • Els embotits
 • Els plats de carn a la brasa
 • Els postres casolans

Sant Sadurní d’Osormort és un poble amb una gran riquesa històrica, cultural i natural. És un lloc ideal per passar uns dies de descans i gaudir de la natura.

Destacats

tot-catalunya.cat  /  C/ Joan Prim, 83 1º Planta -08400 Granollers –  Tel. 93.840.52.90  /  info@tot-catalunya.cat