cropped-logo1.png

On Menjar

Sant Martí de Centelles: Un municipi amb història i patrimoni

Sant Martí de Centelles és un municipi situat al sud de la comarca d’Osona, a la conca del riu Congost. La seva història es remunta a l’època romana, quan ja existia un assentament al voltant de la vila actual. Durant l’edat mitjana, Sant Martí de Centelles va ser un important centre agrícola i comercial. El municipi va ser fortificat per evitar les incursions dels sarraïns, i es va construir el castell de Sant Martí, que encara es conserva avui en dia.

Arquitectura

Sant Martí de Centelles conserva un important patrimoni arquitectònic, que reflecteix la seva rica història. Els edificis més destacats són el castell de Sant Martí, l’església parroquial de Sant Martí, el monestir de Santa Maria de les Franqueses i la torre de la muralla.

Turisme

Sant Martí de Centelles és un municipi turístic, que ofereix una gran varietat d’atraccions. Els visitants poden visitar el castell de Sant Martí, l’església parroquial de Sant Martí, el monestir de Santa Maria de les Franqueses, la torre de la muralla, els cingles de Bertí i el riu Congost.

Economia

L’economia de Sant Martí de Centelles es basa en l’agricultura, la ramaderia i el turisme. El municipi també compta amb una important indústria de la construcció.

Fires i festes

Sant Martí de Centelles celebra una gran varietat de fires i festes durant tot l’any. Les més importants són la Festa Major, que se celebra el 21 de juliol, i la Fira del Ram, que se celebra el dilluns de Pasqua Florida.

Monuments

Els principals monuments de Sant Martí de Centelles són els següents:

  • Castell de Sant Martí: El castell de Sant Martí és una fortalesa medieval que es troba al centre del municipi. Va ser construït al segle XII i és un dels monuments més emblemàtics de Sant Martí de Centelles.
  • Església parroquial de Sant Martí: L’església parroquial de Sant Martí és un temple romànic que es troba al centre del municipi. Va ser construïda al segle XII i és un dels monuments més importants de l’art romànic a Osona.
  • Monestir de Santa Maria de les Franqueses: El monestir de Santa Maria de les Franqueses és un monestir benedictí que es troba a la urbanització de les Franqueses. Va ser fundat al segle XI i és un dels monestirs més importants de la comarca d’Osona.
  • Torre de la muralla: La torre de la muralla és una torre medieval que es troba al centre del municipi. Va ser construïda al segle XII i és un dels últims vestigis de les muralles que envoltaven el municipi.

Gastronomia

La gastronomia de Sant Martí de Centelles és una de les més variades de la comarca d’Osona. Els plats més típics són els següents:

  • Escudella: L’escudella és una sopa tradicional catalana que es prepara amb carn, verdures i bolets.
  • Carn a la brasa: La carn a la brasa és un plat molt popular a Sant Martí de Centelles. Es prepara amb carns com la xai, el porc o el pollastre.
  • Tortell de Reis: El tortell de Reis és un dolç tradicional català que es menja el dia dels Reis Mags.

Destacats

tot-catalunya.cat  /  C/ Joan Prim, 83 1º Planta -08400 Granollers –  Tel. 93.840.52.90  /  info@tot-catalunya.cat