Sant Fruitós de Bages és un encantador municipi amb una història rica que es remunta al segle X. La seva església, dedicada a Sant Fruitós, alberga relíquies d’aquest bisbe i màrtir tarragoní, i representa una part fonamental del patrimoni del poble. A través dels anys, Sant Fruitós s’ha anat configurant gràcies a l’agregació de diverses parròquies, incloent Olzinelles i Vall dels Horts, totes amb una connexió històrica amb el monestir de Sant Benet de Bages.
Des de fa més de mil anys, els habitants han conreat la terra, centrant-se en el cultiu de cereals, vinyes i olives, buscant sempre l’autoabastament. Al segle XVIII, la vinya va experimentar un auge notable, impulsada per la demanda de vi a altres regions i l’exportació d’aiguardent cap a les Amèriques. Aquesta tradició vinícola es fa evident en el paisatge amb les seves barraques de pedra i piques, testimoni del passat agrícola de la zona.
Actualment, el Mas de Sant Iscle continua amb aquesta herència, produint vins de qualitat amb Denominació d’Origen Pla de Bages, destacant varietats autòctones com el Picapoll. A més, cada any organitzen un esmorzar típic de verema, on es poden degustar pa torrat amb arengades, raïm i vi novell.
A finals del segle XIX, el municipi va començar a industrialitzar-se amb la creació de fàbriques tèxtils, un pas que va marcar un canvi significatiu en la seva economia. Gràcies a aquesta evolució, la població ha crescut considerablement, passant de 1.674 habitants el 1940 a prop de 8.000 actuals. Aquesta expansió demogràfica es deu, en gran part, a l’arribada de joves famílies que s’han instal·lat al poble, atraïts per la construcció de nous habitatges.
En l’actualitat, Sant Fruitós de Bages ofereix una amplia gamma d’equipaments socials, incloent un centre de salut, una residència per a la gent gran, un pavelló d’esports i diverses biblioteques. En el camp educatiu, el municipi compta amb escoles públiques, una escola concertada i un institut de secundària, que garanteixen una bona formació per als seus habitants.
La seva ubicació estratègica ha convertit Sant Fruitós en un important nus de comunicacions, amb fàcils accessos a l’autopista que connecta amb Barcelona i altres vies que enllacen amb diverses poblacions de Catalunya. Això no només facilita la mobilitat, sinó que també impulsa l’activitat econòmica de la zona.
El municipi alberga diversos llocs d’interès que val la pena explorar. El monestir de Sant Benet de Bages, amb la seva arquitectura romànica, és un exemple de la importància cultural i espiritual de la zona, que actualment acull la Fundació Alícia, dedicada a la investigació gastronòmica.
La Torre de Santmartí, una antiga torre de defensa, ofereix una vista espectacular i permet als visitants connectar amb la història medieval del poble.
Un altre lloc emblemàtic és el Cobert de la màquina de batre, que serveix com a recordatori de les tradicions agrícoles locals, així com les capelles dedicades a Sant Sebastià i Sant Valentí, que reflecteixen l’arrelament religiós de la comunitat. La Sagrera, una masia històrica, i l’església de Sant Iscle i Santa Victòria afegeixen més interès al patrimoni arquitectònic del municipi.
Finalment, l’Espai de la Memòria homenatja la història i les vivències dels seus habitants, amb exposicions que busquen preservar el llegat del poble. Les festivitats locals, com la Festa de l’Arròs, els Pastorets i les Caramelles, són un reflex de la vitalitat de la comunitat i mantenen viu el llegat cultural del municipi.
En resum, Sant Fruitós de Bages és un lloc on la història, la cultura i el progrés es fusionen, creant un ambient acollidor i dinàmic per a tots els seus habitants i visitants.
tot-catalunya.cat / C/ Joan Prim, 83 1º Planta -08400 Granollers – Tel. 93.840.52.90 / info@tot-catalunya.cat