cropped-logo1.png
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

On Menjar

Sant Bartomeu del Grau: un poble amb una història i una cultura rica

Sant Bartomeu del Grau és un municipi situat a l’est del Lluçanès, a la comarca d’Osona. El seu nom prové de l’advocació del seu patró, Sant Bartomeu, i de la seva situació al peu de la muntanya del Grau, que fa frontera amb la Plana de Vic.

Els primers documents que esmenten Sant Bartomeu del Grau daten del segle XI. El poble va créixer al voltant d’un hostal que es va construir al segle XVII, i va prosperar gràcies al comerç i a l’agricultura.

Durant la Guerra Civil Espanyola, Sant Bartomeu del Grau va ser un dels pobles més afectats de la comarca. El poble va ser bombardejat i incendiat, i moltes cases van ser destruïdes.

Arquitectura

Sant Bartomeu del Grau conserva un important patrimoni arquitectònic. El seu centre històric està format per cases de pedra de planta baixa i pis, amb teulades a dues aigües.

L’edifici més emblemàtic del poble és l’església de Sant Bartomeu, una construcció del segle XVIII d’estil barroc. L’església té una planta de creu llatina i una cúpula al centre.

També són importants la capella de la Mare de Déu del Roser, del segle XVI, i l’antic hostal del Grau, del segle XVII.

Turisme

Sant Bartomeu del Grau és un poble amb un gran potencial turístic. El seu entorn natural, el seu patrimoni històric i la seva gastronomia són alguns dels atractius que ofereix el poble.

Les activitats turístiques més populars a Sant Bartomeu del Grau són el senderisme, la bicicleta de muntanya i l’observació d’aus. El poble també compta amb diversos museus i centres d’interpretació, que ofereixen informació sobre la seva història i la seva cultura.

Economia

L’economia de Sant Bartomeu del Grau es basa principalment en l’agricultura, la ramaderia i el turisme. Els principals cultius del poble són els cereals, les patates i els fruiters.

El turisme és un sector en creixement a Sant Bartomeu del Grau. El poble ofereix una àmplia oferta d’allotjaments, restaurants i activitats turístiques.

Fires i festes

Sant Bartomeu del Grau celebra diverses fires i festes al llarg de l’any. Les més importants són:

 • La Festa Major, que se celebra el primer cap de setmana d’agost.
 • La Fira Pica, que se celebra el primer diumenge de març.
 • La Fira de la Castanyada, que se celebra el diumenge de Castanyada.

Monuments

A més de l’església de Sant Bartomeu, Sant Bartomeu del Grau compta amb altres monuments d’interès, com ara:

  • La capella de la Mare de Déu del Roser
  • L’antic hostal del Grau
  • El pont del Grau
  • El pou de gel

Gastronomia

La gastronomia de Sant Bartomeu del Grau és una de les seves principals atraccions. Els plats típics del poble són:

 • Els escudella i carn d’olla
 • Els cargols a la llauna
 • Els xai amb patates
 • Els bolets

Sant Bartomeu del Grau és un poble amb una història i una cultura rica. El seu entorn natural, el seu patrimoni històric i la seva gastronomia són alguns dels atractius que ofereix el poble.

Destacats

tot-catalunya.cat  /  C/ Joan Prim, 83 1º Planta -08400 Granollers –  Tel. 93.840.52.90  /  info@tot-catalunya.cat