cropped-logo1.png
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

On Menjar

Premià de Dalt: una vila amb història i tradició

Premià de Dalt és una vila amb una llarga història que es remunta a l’època romana. El seu nom prové de la paraula llatina «Praemiliano», que significa «pertanyent a Premilianus». Durant l’edat mitjana, Premià de Dalt va ser un important centre agrícola i ramader. Al segle XVII, la vila va patir les conseqüències de la Guerra dels Segadors.

Arquitectura

Premià de Dalt conserva un important patrimoni arquitectònic, que inclou edificis d’èpoques diferents. El nucli antic de la vila, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, està format per carrers estrets i cases de pedra amb elements gòtics i renaixentistes. Entre els edificis més destacats, cal mencionar l’església de Sant Mateu, del segle XI, el castell de Premià, del segle XII, i la casa pairal dels Vilardell, del segle XVI.

Turisme

Premià de Dalt és una destinació turística popular, que ofereix una gran varietat d’atraccions. La vila compta amb un entorn natural privilegiat, amb boscos, parcs i jardins. També hi ha diversos museus i centres culturals, així com una oferta comercial i gastronòmica variada.

Economia

L’economia de Premià de Dalt es basa en el sector serveis, que representa el 75% del PIB. El sector primari, amb especialment l’agricultura i la ramaderia, té una importància menor. El sector industrial també és rellevant, amb empreses dedicades a la fabricació de mobles, maquinària i productes alimentaris.

Fires i festes

Premià de Dalt celebra diverses fires i festes durant l’any. La més important és l’Aplec de Sant Mateu, que se celebra el primer diumenge de setembre. Altres festes destacades són la Festa Major de Sant Pere, que se celebra el segon cap de setmana de juny, i la Fira d’Artesans, que se celebra el primer cap de setmana de maig.

Monuments

Els monuments més importants de Premià de Dalt són:

  • Església de Sant Mateu: Església romànica del segle XI, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional.
  • Castell de Premià: Castell medieval del segle XII, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional.
  • Casa pairal dels Vilardell: Casa pairal del segle XVI, declarada Bé Cultural d’Interès Local.

Gastronomia

La gastronomia de Premià de Dalt és típica de la costa catalana. Els plats més destacats són els arrossos, els peix i marisc, i les carns a la brasa. Els vins de la DO Maresme també són molt apreciats.

Destacats

tot-catalunya.cat  /  C/ Joan Prim, 83 1º Planta -08400 Granollers –  Tel. 93.840.52.90  /  info@tot-catalunya.cat