cropped-logo1.png

On Menjar

Penelles, un poble amb història i art

Penelles és un poble amb una llarga història que es remunta al segle XI. El seu primer esment documental data de l’any 1079, quan apareix com a propietat d’Ermengol IV d’Urgell. Al llarg dels segles, Penelles ha estat un poble important en la comarca de la Noguera, i ha estat testimoni de diversos conflictes bèl·lics, com la Guerra dels Segadors o la Guerra Civil Espanyola.

  • Arquitectura

El patrimoni arquitectònic de Penelles és molt divers i inclou elements de diferents èpoques. Els edificis més destacats són l’església de Sant Pere, de construcció gòtica, i el castell de Penelles, un castell medieval que es troba en ruïnes.

  • Turisme

En els últims anys, Penelles s’ha convertit en un important centre turístic, gràcies al seu patrimoni arquitectònic, la seva gastronomia i les seves festes populars. El poble compta amb diverses cases rurals i hotels, així com amb un centre d’interpretació del street art, que explica la història d’aquest moviment artístic a Penelles.

  • Economia

L’economia de Penelles es basa principalment en l’agricultura, la ramaderia i el turisme. El poble compta amb una cooperativa agrícola que comercialitza els productes locals, i també hi ha diverses empreses dedicades al sector serveis.

  • Fires i festes

Penelles celebra diverses fires i festes populars al llarg de l’any. La festa major del poble se celebra el darrer dissabte i diumenge d’agost, i inclou activitats com concerts, balls, correfocs i castells. Altres festes importants són la festa del Roser, la festivitat de Santa Àgueda i el Gargar Festival, un festival de música i cultura urbana.

  • Monuments

Penelles compta amb diversos monuments destacats, entre els quals destaquen:

  • L’església de Sant Pere, de construcció gòtica.

  • El castell de Penelles, un castell medieval en ruïnes.

  • El centre d’interpretació del street art, que explica la història d’aquest moviment artístic a Penelles.

  • Gastronomia

La gastronomia de Penelles és típica de la comarca de la Noguera. Els plats més destacats són els cargols a la llauna, els peus de porc amb allioli, els ous farcits i la coca de recapte.

Destacats

tot-catalunya.cat  /  C/ Joan Prim, 83 1º Planta -08400 Granollers –  Tel. 93.840.52.90  /  info@tot-catalunya.cat