La història de Palamós es remunta als seus primers habitants, que ho demostra el dolmen de Montagut, situat al cim del puig Montagut. Aquest lloc és un dels primers testimonis d’ocupació humana a la zona, amb dates aproximades entre el 2100 i el 1500 a.C. El jaciment més rellevant és l’acròpolis del poblat iber de Castell, descobert el 1935 pel conservador del Museu, Lluís Barceló i Bou. Les excavacions realitzades en els anys 40 pel Dr. Pericot i Miquel Oliva han revelat que aquest era un dels poblats indígenes preromans més importants del nord-est de Catalunya. Entre els materials trobats, destaca un plom amb epigrafia ibèrica que és el més llarg documentat a Catalunya. La seva ocupació es va estendre des del segle VII o principis del VI a.C. fins al segle I d.C. A més, durant la romanització, que va començar amb el desembarcament del cònsol romà Marc Porci Cató a la costa de Roses el 195 a.C., es van deixar empremtes a la zona, com ara la vil·la romana de Vila-romà.
El camí de la història de Palamós s’accelera amb la fundació del castell de Sant Esteve de Mar, que es considera l’inici de la població actual. El rei Pere II va adquirir el territori de Palamós el 1277, buscant un enclavament estratègic al nord de Barcelona. Dos anys després, va concedir la carta de poblament, que va marcar l’inici de la vila com a plaça forta. No obstant això, el creixement de Palamós va ser lent, degut als atacs piràtics, com el que va patir a mans del famós Barba-rossa el 1543, i a la presència contínua de tropes de diferents banderes.
El port de Palamós és un dels eixos centrals de la seva història. El primer moll es va construir al segle XV i va ser millorat diverses vegades. A finals del segle XIX, amb el creixement de la indústria del suro, es va dissenyar una nova infraestructura per acollir vaixells de cabotatge i vapors. La pesca ha estat sempre una activitat vital per al port, amb la indústria de salaó de peix i el comerç de corall, i es dedicava principalment a la captura de peix blau, com sardines i anxoves, que s’exportaven a Barcelona.
El port també va ser un punt clau per al comerç amb Amèrica. La casa armadora Matas i la casa Ribera van jugar un paper important en l’activitat marítima local. Vaixells com la fragata Palamós, Cataluña i Villa de Palamós viatjaven carregats de materials d’obra cap a Cuba i tornaven amb productes com cafè i pi melis.
Una de les etapes més significatives de la història de Palamós va ser el desenvolupament de la indústria del suro, que va començar a guanyar força al segle XIX. Palamós es va convertir en un dels centres més importants de producció de suro a Catalunya. Aquesta indústria no només va impulsar l’economia local, sinó que també va provocar un augment de la població i la urbanització de la vila. La creació de noves infraestructures, com el port modernitzat, va facilitar la importació de matèries primeres i l’exportació de productes acabats.
Amb el pas del temps, a partir dels anys setanta, el port va començar a desenvolupar una dimensió turística que ha marcat un nou capítol en la història econòmica de Palamós. L’atractiu de les seves platges i la riquesa del seu patrimoni cultural han convertit la vila en un destí popular per a turistes, afavorint l’aparició de noves empreses i serveis relacionats amb el turisme.
A Palamós, el món pesquer no s’acaba al moll, sinó que té continuïtat en el Museu de la Pesca, únic a la Mediterrània en la seva especialitat. Aquest centre presenta el passat, el present i el futur de la pesca a través de la seva exposició permanent i d’un conjunt d’activitats vinculades al fet marítim i pesquer de la Costa Brava. El museu és una finestra a la vida dels pescadors, amb una programació que inclou l’arribada de les barques al port a mitja tarda, oferint un espectacle de moviment i color.
Palamós ofereix un ric calendari d’activitats festives que inclou esdeveniments com la Cavalcada de Reis, el Carnaval, la Setmana Santa, Sant Jordi, la Festa Major i diversos festivals durant l’estiu, com el Festival Rumb(A) Palamós i el Festival Amb So de Cobla. Aquestes festes no només celebren la cultura local, sinó que també atrauen visitants de tot arreu.
Palamós és un exemple viu de com la història, la geografia i l’activitat humana s’han entrellaçat per donar forma a una comunitat dinàmica i rica en patrimoni. La seva evolució, des dels primers habitants fins a la vitalitat del seu port i la seva oferta cultural, reflecteix la resiliència i l’adaptabilitat dels seus ciutadans al llarg dels segles. La combinació del seu patrimoni industrial, marítim i natural fa de Palamós un lloc únic amb un passat fascinant i un futur prometedor.
tot-catalunya.cat / C/ Joan Prim, 83 1º Planta -08400 Granollers – Tel. 93.840.52.90 / info@tot-catalunya.cat