Olot
Envoltat de volcans i immers en la natura, Olot destaca per la seva bellesa natural i el seu patrimoni cultural. Situat a la província de Girona, aquest municipi combina modernitat i tradició, exercint de capital de comarca mentre conserva l’autenticitat dels pobles catalans.
Olot ofereix experiències variades per a tots els públics. Els amants de l’esport poden gaudir d’una àmplia oferta de senderisme i rutes en bicicleta per la Zona Volcànica de La Garrotxa. Els que busquen noves experiències gastronòmiques quedaran meravellats amb la cuina volcànica, rica en ingredients locals, i els més petits podran explorar la natura i la fauna del seu entorn.
Terra de volcans
Olot és coneguda principalment per formar part de la Zona Volcànica de La Garrotxa, un espai natural únic on els visitants poden descobrir la geologia volcànica de la regió. El Croscat, per exemple, destaca per la seva singularitat geològica i és ideal per a aquells que desitgen aprendre sobre els volcans. A més, el Montsacopa ofereix espectaculars vistes panoràmiques de la ciutat i els voltants, sent un dels llocs més visitats per gaudir d’un dia a l’aire lliure.
Els senderistes poden explorar la Fageda d’en Jordà, un bosc de faigs que és especialment popular durant la tardor, quan els colors dels arbres s’assemblen a una paleta artística. Aquesta fageda és un lloc on la natura revela la seva esplendor i ofereix diverses rutes per caminar o pedalar.
Naturalesa en estat pur
Però els volcans no són l’únic entorn natural que meravella per la seva puresa. El negre i granat dels volcans contrasta amb el verd dels boscos que s’acumulen en aquest indret de la Garrotxa. L’espai més famós és la Fageda d’en Jordà, un espai especialment conegut per l’espectacularitat dels seus arbres i pels passejos a peus o en arrossa que s’hi poden fer.
Però també hi ha altres zones molt atractives, com les fonts d’Olot. Entre elles, hi destaca la present al paratge de La Moxina, declarada Reserva Natural d’Interès Geobotànic pel Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Un indret que es troba sempre amarat d’aigua, reductes d’un antic llat que omplia la plana olotina i que es va assecar quan va afluir la lava del Croscat.
Una altra bona activitat és seguir el camí del riu Fluvià, que travessa Olot i parteix la comarca en dos. Tan històricament com actualment, el riu és un dels motors de la industrialització i un clar protagonista de la vida a la ciutat. Més enllà d’això, compta amb un recorregut refrescant que permet descobrir paisatges florits, així com un seguit de façanes de tallers i fàbriques que empraven l’aigua com a autèntic motor.
Cultura olotina
El coneixement també té el seu lloc a Olot. Amb museus que exposen la particularitat d’aquesta regió volcànica o esglésies que mostren la història i arquitectura dels temps passats.
Entre ells hi destaca el Museu dels Volcans, que se centra en la presentació del medi físic de la Garrotxa incidint, per una banda, en els fenòmens sísmics i vulcanològics i, per l’altra, en els principals ecosistemes de la comarca.
Una altra opció és el Museu de la Garrotxa, les sales del qual estan dedicades a l’activitat artística de la comarca entre finals del segle XVIII i mitjans del segle XX.
Més enllà d’això, també es pot visitar l’església de Sant Esteve, una construcció de gran volum que data del segle XVIII. El perfil de l’església i el campanar són elements molt emblemàtics de la ciutat d’Olot. A l’interior hi destaca el retaule barroc del Roser, així com l’escultura de l’altar major, un Crist de Ramon Amadeu i el valuós Crist abraçat a la creu del Greco que es troba al Museu Parroquial. O l’església del Tura, dedicada a la patrona de la ciutat. I per tancar les visites arquitectòniques la ruta modernista per la ciutat.
Cuina volcànica
El bon menjar a Olot té un nom: cuina volcànica. Són un total de 17 restaurants els que formen part del col·lectiu homònim des de fa gairebé 20 anys. Tots ells aposten decididament per mantenir i incorporar en les seves cuines els productes propis de la comarca: fesols, patates mores, fajol, blat de moro blanc, tòfones, farro, piumoc, serrat d’ovella i bona carn, entre molts altres productes. Per anar a comprar, també és recomanable la Plaça del Mercat d’Olot i els comerços locals. Un espai de sabors i colors idoni per a trobar-hi especialitats de la terra com les patates, la ratafia, el tortell, la coca de llardons, la xocolata i els embotits. També trobar-ne d’altres elaborats per productors artesans de la comarca.
Festes i Tradicions
Olot és també una ciutat rica en festes i tradicions que celebren la seva identitat cultural. Una de les festivitats més destacades és la Fira de Sant Lluc, que se celebra cada octubre (normalment al voltant del 16) i reuneix artesans, productors locals i visitants per gaudir de la cuina, l’art i la música en un ambient festiu. Aquesta fira és una oportunitat perfecta per conèixer millor la cultura olotina i gaudir dels productes locals.
Altres esdeveniments destacats inclouen la Setmana del Volcà, que promou activitats al voltant del patrimoni natural i geològic de la zona, així com diverses festes religioses que honoren a la patrona de la ciutat, la Mare de Déu del Tura, amb celebracions que tenen lloc al setembre.
Un esdeveniment especial és Lluèrnia, que se celebra a finals de novembre, concretament el darrer cap de setmana del mes. Aquesta festa de la llum omple Olot d’instal·lacions artístiques i espectacles de foc, creant un ambient màgic que atrau tant locals com visitants.
tot-catalunya.cat / C/ Joan Prim, 83 1º Planta -08400 Granollers – Tel. 93.840.52.90 / info@tot-catalunya.cat