cropped-logo1.png

On Menjar

Olius, un municipi amb una història mil·lenària

Els primers vestigis d’ocupació humana al terme d’Olius es remunten al paleolític. El municipi va ser poblat per diferents cultures durant l’edat antiga, com els ibers, els romans i els visigots.

Durant l’edat mitjana, Olius va formar part del comtat d’Urgell. En aquesta època, el municipi va experimentar un important creixement econòmic i cultural.

Arquitectura

Olius compta amb un important patrimoni arquitectònic, tant civil com religiós. Els edificis més destacats són:

  • L’església de Sant Esteve d’Olius, un temple romànic del segle XI.
  • El castell de Castellvell d’Olius, una fortificació medieval del segle XII.
  • El Pi de Sant Just, un pi plantat el 1973 per commemorar el 50è aniversari de la restauració de l’església de Sant Esteve.

Turisme

Olius és un municipi turístic amb un gran potencial. El municipi ofereix una gran varietat d’activitats i atraccions turístiques, com ara:

  • Visites guiades al patrimoni arquitectònic.
  • Passejades pel senderisme i el cicloturisme.
  • Activitats aquàtiques al riu Negre.

Economia

L’economia d’Olius es basa en l’agricultura, la ramaderia i el turisme. Els principals cultius són els cereals, els arbres fruiters i les hortalisses. La ramaderia es centra en la cria d’ovelles i vaques.

Fires i festes

Les festes més importants d’Olius són:

  • La festa major, que se celebra el primer cap de setmana d’agost.
  • La festa del Pi, que se celebra el 3 de maig.
  • La festa de la Mare de Déu de l’Assumpció, que se celebra el 15 d’agost.

Monuments

Olius compta amb un important patrimoni monumental, tant civil com religiós. Els edificis més destacats són:

  • L’església de Sant Esteve d’Olius, un temple romànic del segle XI.
  • El castell de Castellvell d’Olius, una fortificació medieval del segle XII.
  • El Pi de Sant Just, un pi plantat el 1973 per commemorar el 50è aniversari de la restauració de l’església de Sant Esteve.

Gastronomia

La gastronomia d’Olius és típica de la comarca del Solsonès. Els plats més destacats són:

  • L’olla barrejada, un guisat amb carn de porc, de vaca i de xai.
  • La botifarra de pagès, una botifarra elaborada amb carn de porc, de vaca i de xai.
  • Els panellets, un dolç tradicional que es menja per Tots Sants.

Destacats

tot-catalunya.cat  /  C/ Joan Prim, 83 1º Planta -08400 Granollers –  Tel. 93.840.52.90  /  info@tot-catalunya.cat