cropped-logo1.png
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

On Menjar

Oliola, un poble amb una història mil·lenària

Oliola, vila i municipi de la comarca de la Noguera, al Segre Mitjà, té una història que es remunta a l’edat del bronze. Els primers assentaments humans es van trobar a la serra de Sant Silvestre, on es van descobrir restes d’un poblat ibèric.

Durant l’època romana, Oliola va ser un important nucli de població. Això es deu a la seva situació estratègica, a la confluència dels rius Segre i Siscar. Els romans van construir una via romana que passava per Oliola, que la va convertir en un important centre comercial.

En l’època medieval, Oliola va ser un important centre feudal. El castell d’Oliola, que encara es conserva, va ser construït al segle XII. El poble va passar per diverses mans, fins que al segle XIV va ser conquerit per la Corona d’Aragó.

Durant l’edat moderna, Oliola va continuar sent un important centre comercial. El poble va ser afectat per la Guerra dels Segadors i la Guerra de Successió Espanyola.

En l’edat contemporània, Oliola va experimentar un creixement econòmic i demogràfic. El poble va ser afectat per la Guerra Civil Espanyola i la dictadura franquista.

L’arquitectura d’Oliola

Oliola conserva un important patrimoni arquitectònic. El castell d’Oliola, que encara es conserva, va ser construït al segle XII. El poble també compta amb diverses esglésies romàniques, com l’església de Santa Maria, que va ser construïda al segle XII.

El turisme a Oliola

Oliola és un poble amb un important potencial turístic. El poble compta amb un patrimoni arquitectònic i natural molt interessant. El castell d’Oliola, les esglésies romàniques i la serra de Sant Silvestre són alguns dels atractius turístics més destacats del poble.

L’economia d’Oliola

L’economia d’Oliola es basa en l’agricultura, la ramaderia i el turisme. El poble compta amb una important producció agrícola, especialment de cereals, fruites i hortalisses. També hi ha una important ramaderia de porcs i ovelles.

Fires i festes a Oliola

Oliola celebra diverses fires i festes al llarg de l’any. Les festes majors del poble se celebren el primer diumenge d’agost i el 28 de gener.

Els monuments d’Oliola

Els monuments més destacats d’Oliola són:

  • El castell d’Oliola
  • L’església de Santa Maria
  • L’església de Sant Tirs
  • La plaça Major
  • El pont romà

La gastronomia d’Oliola

La gastronomia d’Oliola és típica de la cuina catalana de la Noguera. Els plats més destacats són:

  • La sopa de pedra
  • El trinxat
  • Els cargols a la llauna
  • Els conills amb síndria
  • Els postres de Sant Tirs

Destacats

tot-catalunya.cat  /  C/ Joan Prim, 83 1º Planta -08400 Granollers –  Tel. 93.840.52.90  /  info@tot-catalunya.cat