Malgrat de Mar és un municipi de la comarca del Maresme, situat a la costa de Catalunya. Amb una història que remunta a l’època romana, el poble, antigament anomenat Mala Gratia, es va veure afectat per la construcció d’un port que va ser destruït per una tempesta. A través dels segles, Malgrat ha experimentat diversos períodes de creixement, especialment al segle XIX amb l’impuls del turisme, que és una de les seves principals fonts econòmiques.
Església de Sant Nicolau
La primera església del poble va ser construïda el 1560 i dedicada a Sant Nicolau, patró dels mariners. L’església actual, una gran obra de l’arquitecte Francesc Trilles, data de 1783. Amb una nau de grans dimensions, és coneguda com la «Catedral de la Costa». La seva façana neoclàssica i el campanar de torre massís són punts destacats d’aquesta imponent construcció.
Torre del Castell de Palafolls
La Torre del Castell, un Bé Cultural d’Interès Nacional, data del segle XIV i ha servit al llarg dels segles com a fortificació i torre de guaita. Va tenir un paper estratègic important durant diversos conflictes, incloent-hi la Guerra Civil Espanyola. Actualment, és una de les atraccions turístiques més importants de Malgrat.
Mercat Municipal i Peixateries Velles
El mercat de Malgrat de Mar, conegut com a Peixateries Velles, va ser dissenyat per Camil Oliveras el 1890 i reformada posteriorment. Aquest mercat va ser fonamental per l’intercanvi comercial del poble, amb parades dedicades a peix, carn i llegums, fins que es va traslladar a les noves instal·lacions el 1991.
Festa Major (Juliol)
La Festa Major de Malgrat de Mar se celebra cada any al juliol en honor a Sant Nicolau. Durant aquesta setmana, el poble s’omple d’activitats culturals, concerts, processons i balls. És una de les festivitats més esperades per tots els habitants.
Fira de Sant Jordi (23 d’abril)
Aquesta fira se celebra el 23 d’abril, dia de Sant Jordi, i és una de les més importants de la comarca del Maresme. Com és tradicional a Catalunya, s’hi venen llibres i roses, a més de diversos productes locals.
Fira Internacional de Bandes de Música (Agost)
Cada estiu, Malgrat de Mar acull una trobada de bandes de música de tot el món, que s’uneixen per oferir concerts i activitats a l’aire lliure. Aquesta fira musical atrau turistes i amants de la música.
La cuina de Malgrat de Mar es basa en els ingredients locals i el clima mediterrani. Entre els plats més típics es destaquen:
L’arròs a la malgratenca: Un plat que combina arròs amb peix i marisc, representatiu de la gastronomia local.
La gamba de Malgrat: Una gamba vermella d’alta qualitat, típica de la zona.
Els calçots: Una varietat de ceba tendra que es menja a la brasa, especialment durant la temporada de calçotades.
tot-catalunya.cat / C/ Joan Prim, 83 1º Planta -08400 Granollers – Tel. 93.840.52.90 / info@tot-catalunya.cat