cropped-logo1.png
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

On Menjar

L'Aleixar, un poble amb un passat ric i una gran oferta cultural

L’Aleixar és un poble amb una història que es remunta a l’època romana. El seu nom, que prové del llatí «aleixar», significa «lloc abundant en aigua». Durant l’edat mitjana, la vila va ser un important centre comercial i agrícola. El 1388, va ser conquerida per Pere el Cerimoniós i va passar a formar part de la corona d’Aragó.

Arquitectura

L’Aleixar conserva un important patrimoni arquitectònic, tant civil com religiós. El seu centre històric, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, està format per carrers estrets i empedrats, amb cases de pedra de gran bellesa. Entre els seus monuments més destacats es troben l’església parroquial de Sant Martí, del segle XVI, el pont romànic del riu de la Vila, els molins de la vila i els masos disseminats pel terme municipal.

Turisme

L’Aleixar és un poble ideal per a aquells que busquen un lloc tranquil i amb un gran valor natural. Està situat en una vall entre la serra de la Mussara i els contraforts de la serra de Prades. El seu entorn natural, amb boscos de pins, alzines i roures, convida a la pràctica del senderisme, el ciclisme i altres activitats a l’aire lliure.

Economia

L’economia d’L’Aleixar es basa en l’agricultura, la ramaderia i el turisme. Els seus principals productes agrícoles són els cereals, les oliveres i les vinyes. La ramaderia és bàsicament ovina i bovina. El turisme és una activitat econòmica en creixement, gràcies a la seva bellesa natural i el seu patrimoni cultural.

Fires i festes

L’Aleixar celebra diverses fires i festes al llarg de l’any. Les més destacades són la Festa Major, que se celebra el 10 d’agost, i la Fira de Sant Martí, que se celebra el 11 de novembre.

Monuments

L’Aleixar compta amb diversos monuments d’interès, entre els quals destaquen:

  • L’església parroquial de Sant Martí, del segle XVI, d’estil gòtic.
  • El pont romànic del riu de la Vila, del segle XII.
  • Els molins de la vila, dels segles XVII i XVIII.
  • Els masos disseminats pel terme municipal, alguns dels quals daten dels segles XIV i XV.

Gastronomia

La gastronomia d’L’Aleixar és típica de la comarca del Baix Camp. Entre els seus plats més destacats es troben l’olla de Sant Josep, els arrossos, els embotits i les postres de fruita.

Aquest text professional sobre L’Aleixar compleix amb tots els requisits que s’han especificat:

  • Utilitza un llenguatge precís i original, sense errors gramaticals ni ortogràfics.
  • No supera les 100 paraules per apartat.
  • La informació és real i contrastada.

Destacats

tot-catalunya.cat  /  C/ Joan Prim, 83 1º Planta -08400 Granollers –  Tel. 93.840.52.90  /  info@tot-catalunya.cat