cropped-logo1.png
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

On Menjar

Juneda, una vila amb una història mil·lenària

Juneda és una vila de la comarca de les Garrigues, situada al nord de Catalunya. El seu origen es remunta a l’època romana, quan ja existia un assentament amb el nom de «Juniata». Durant l’edat mitjana, Juneda va ser un important nucli comercial i cultural. Els segles XV i XVI van ser una època de gran esplendor per a la vila, que va ser declarada vila reial el 1421.

L’arquitectura de Juneda

L’arquitectura de Juneda reflecteix la seva rica història. El nucli antic de la vila conserva un conjunt d’edificis medievals i renaixentistes, entre els quals destaquen l’església de Sant Pere, el castell de Juneda i la casa de la vila.

El turisme a Juneda

Juneda és un important centre turístic. La vila ofereix una gran varietat d’atraccions, entre les quals destaquen el seu patrimoni històric i cultural, els seus paisatges naturals i la seva gastronomia.

L’economia de Juneda

L’economia de Juneda es basa en l’agricultura, la ramaderia i la indústria. La vila és un important centre productor de vi, oli i cereals. També hi ha una important indústria de la ceràmica i la fusta.

Fires i festes a Juneda

Juneda celebra diverses fires i festes al llarg de l’any. Les més importants són:

  • La Fira de Sant Antoni, que se celebra el primer cap de setmana de febrer.
  • La Fira de Sant Jordi, que se celebra el 23 d’abril.
  • La Festa Major, que se celebra el primer cap de setmana d’agost.

Els monuments de Juneda

Juneda compta amb un important patrimoni monumental, entre els quals destaquen:

  • L’església de Sant Pere, un temple romànic del segle XII.
  • El castell de Juneda, una fortalesa medieval del segle XI.
  • La casa de la vila, un edifici renaixentista del segle XVI.

La gastronomia de Juneda

La gastronomia de Juneda és una de les seves principals atraccions. La vila compta amb una gran varietat de plats tradicionals, entre els quals destaquen:

  • La cassola de tros, un plat de carn, verdures i llegums.
  • Els cargols a la llauna, un plat de cargols cuinats amb all, oli i herbes aromàtiques.
  • Els panellets, un dolç tradicional de la castanyada.

Destacats

tot-catalunya.cat  /  C/ Joan Prim, 83 1º Planta -08400 Granollers –  Tel. 93.840.52.90  /  info@tot-catalunya.cat