cropped-logo1.png

On Menjar

Jafre: Història, Encant Medieval i Tranquil·litat al Cor del Baix Empordà

Història del Poble

Jafre és un encantador poble situat a la comarca del Baix Empordà, a la província de Girona, Catalunya. Els seus orígens es remunten a gairebé un mil·lenni, sent mencionat per primera vegada en documents de l’any 895. En aquell moment, N. Jacfre va deixar el seu alou a la Canonja de Girona, establint així els fonaments històrics del poble.

Durant l’edat mitjana, Jafre va estar sota la jurisdicció de l’abat del monestir de Sant Esteve de Banyoles. El primer esment documental del llinatge dels senyors de Jafre data del 1063. En el segle XIII, el comte Hug d’Empúries va cedir la jurisdicció civil de Jafre a l’abat del monestir d’Amer, i el 1336 es va fundar el benefici de Sant Antoni de la Salvetat. La capella de la Font Santa es va construir el 1461, convertint-se en un lloc significatiu per als habitants del poble.

El segle XVI va ser una època tumultuosa per Jafre, especialment amb les requises militars i els conflictes amb les tropes franceses. Malgrat aquestes dificultats, els habitants de Jafre van rebre privilegis per la seva col·laboració en el trasllat de la resclosa de la Salvetat a Colomers el 1551. Al segle XVII, els veïns van comprar la senyoria del castell per 6.000 lliures barceloneses, i l’administració reial va establir noves estructures i serveis dins del municipi.

Durant el segle XIX, Jafre va experimentar importants millores en les seves infraestructures. Es van construir carreteres, com la de Sant Jordi a l’Estartit, i es va establir la societat de socors mutus «la Jafrense» el 1901. A principis del segle XX, es van instal·lar serveis essencials com l’enllumenat elèctric, el telèfon i l’abastament d’aigua potable, modernitzant així el poble.

El patrimoni de Jafre inclou les ruïnes del castell de Jafre, l’església parroquial de Sant Martí, reconstruïda al segle XVIII, i el Santuari de la Font Santa, conegut per les seves aigües amb suposats poders curatius. Aquestes estructures històriques ofereixen una visió de la rica història i tradició del poble.

Avui en dia, Jafre conserva el seu encant històric mentre s’adapta als temps moderns, oferint una combinació d’història rica i entorns naturals per als seus residents i visitants. 

 

Festes i Tradicions

Jafre és un poble amb una rica tradició cultural que es reflecteix en les seves festes i celebracions al llarg de l’any. A continuació es detallen algunes de les festes més destacades:

 

Festa Major de Sant Pere

 • Data: Finals de juny

Aquesta festa major inclou una sèrie d’activitats que involucren tota la comunitat, com ara concerts, espectacles de carrer, jocs tradicionals i una gran varietat de plats típics de la gastronomia local. És una ocasió especial per als residents i visitants per gaudir de la cultura i l’hospitalitat del poble.

 

Fira de la Mel i Mercat Medieval

 • Data: Setembre

Aquesta fira ofereix als visitants l’oportunitat de conèixer els productes locals, especialment la mel de la comarca. El mercat medieval transporta els assistents a l’època medieval amb parades, espectacles i representacions històriques, creant una atmosfera única i captivadora.

 

Fira de la Cervesa Artesana

 • Data: Mitjans de juliol

Celebrada anualment, aquesta fira és un esdeveniment destacat per als amants de la cervesa artesana i els productes de la terra. Els visitants poden degustar diverses varietats de cervesa i altres productes locals, gaudint al mateix temps d’una jornada festiva.

 

Biennal de Jafre

 • Data: Cada dos anys, primer cap de setmana d’agost

Aquesta és una biennal d’art contemporani que té lloc cada dos anys en els anys senars. Celebrada al nucli històric de Jafre, aquesta biennal és coneguda com la més curta i petita del món. Atrau artistes de renom i ofereix una plataforma per a l’art contemporani en un entorn rural encantador.

 

Aquestes celebracions ofereixen una oportunitat única per experimentar la cultura i les tradicions de Jafre, fent del poble un destí atractiu per a aquells que busquen una experiència autèntica i enriquidora.

 

Llocs d’interès

Jafre és un poble amb diversos llocs d’interès que ofereixen una combinació única d’història, cultura i bellesa natural. A continuació es destaquen alguns dels més importants:

 

 •  Castell de Jafre: Les ruïnes del castell de Jafre són un testimoni del passat medieval del poble. Encara que només en queden restes, aquestes ruïnes permeten imaginar la importància que tenia aquest edifici en èpoques passades.
 • Església Parroquial de Sant Martí: Aquesta església, reconstruïda al segle XVIII sobre una edificació anterior del segle X, destaca per la seva arquitectura i les pintures murals a l’interior. És un exemple significatiu del patrimoni religiós de Jafre.
 • Santuari de la Font Santa: Aquest santuari, del segle XV, és conegut per les seves aigües, que es creu que tenen poders curatius. És un lloc de pelegrinatge i devoció, així com un punt d’interès cultural i històric.
 • Pou de les Goges: Aquest pou és envoltat de llegendes que expliquen que uns éssers femenins, les Goges, hi habitaven i sortien a les nits a cantar i dansar. El pou és un indret curiós i màgic, atractiu tant per la seva història com per la seva bellesa natural.
 • Molí de la Salvetat: Aquest molí, que data del segle XIX, va funcionar com a central hidroelèctrica i és una part important de la història industrial de Jafre. Actualment, és un punt d’interès històric que ofereix una visió de les activitats econòmiques del passat.
 • La Creu de Terme i la Creu del Padró: Aquestes creus són monuments històrics que marquen punts importants del municipi. La Creu de Terme és un element típic dels pobles catalans i serveix com a recordatori de la història religiosa i comunitària de Jafre.
 • Masos i Cases Rurals: Els voltants de Jafre estan plens de masies històriques, algunes de les quals tenen els seus orígens en vil·les romanes. Aquestes construccions tradicionals ofereixen una visió del passat agrícola i de la vida rural de la zona.

Aquests llocs d’interès fan de Jafre un destí atractiu per a aquells que volen explorar la història, la cultura i la bellesa natural d’aquest encantador poble del Baix Empordà. 

 

Text: Redacció | Fotografies: Arxiu fotogràfic de l’Ajuntament de Jafre

Destacats

tot-catalunya.cat  /  C/ Joan Prim, 83 1º Planta -08400 Granollers –  Tel. 93.840.52.90  /  info@tot-catalunya.cat