cropped-logo1.png

On Menjar

Foradada: un municipi amb una història i una cultura rica

Els primers assentaments humans a Foradada es remunten a l’època neolítica, com ho demostren els diversos jaciments arqueològics trobats al terme municipal. Durant l’edat mitjana, Foradada va formar part del comtat d’Urgell i va ser un important centre comercial i artesanal. El municipi va patir greus danys durant la Guerra Civil espanyola, però es va reconstruir després del conflicte.

Arquitectura

El patrimoni arquitectònic de Foradada és molt divers i inclou exemples d’arquitectura romànica, gòtica i barroca. Els principals monuments del municipi són:

  • L’església parroquial de Sant Jaume: un temple romànic del segle XII, reformat al segle XVI.
  • El monestir de Salgar: un monestir benedictí del segle XII, situat en un congost del riu Segre.
  • La casa forta de Foradada: una fortificació medieval del segle XIV.

Turisme

Foradada és un municipi amb un gran potencial turístic, gràcies al seu patrimoni històric i cultural, el seu entorn natural i la seva gastronomia. Els principals atractius turístics del municipi són:

  • La roca Foradada: una roca natural amb un forat al mig, que dona nom al municipi.
  • El riu Segre: un riu que travessa el terme municipal i que ofereix oportunitats per a la pràctica de l’excursionisme, el senderisme i la pesca.
  • La gastronomia: Foradada és un municipi amb una rica gastronomia, basada en productes locals com la carn, el peix, els bolets i les hortalisses.

Economia

L’economia de Foradada es basa en l’agricultura, la ramaderia i el turisme. Les principals activitats agrícoles del municipi són el cultiu de cereals, fruiters i hortalisses. La ramaderia també és una activitat important, amb una producció de carn, llet i ous. El turisme és una activitat econòmica en creixement, gràcies al patrimoni històric i cultural del municipi i al seu entorn natural.

Fires i festes

Foradada celebra diverses fires i festes al llarg de l’any, les més importants són:

  • La Fira de Primavera: una fira comercial i artesanal que se celebra el primer cap de setmana de maig.
  • La Festa Major: una festa tradicional que se celebra el primer cap de setmana d’agost.
  • La Fira de Tardor: una fira gastronòmica i de productes de la terra que se celebra el primer cap de setmana de novembre.

Gastronomia

La gastronomia de Foradada és una de les seves principals atraccions turístiques. Els plats típics del municipi són:

  • Els cargols a la llauna: un plat tradicional català que es prepara amb cargols, tomàquet, all i julivert.
  • Els cigrons amb botifarra: un plat de llegums amb carn picada.
  • Els bolets: Foradada és un municipi amb una gran varietat de bolets, que s’utilitzen en diversos plats, com els guisats, les truites o les tapes.

Destacats

tot-catalunya.cat  /  C/ Joan Prim, 83 1º Planta -08400 Granollers –  Tel. 93.840.52.90  /  info@tot-catalunya.cat