cropped-logo1.png
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

On Menjar

Folgueroles, un poble amb història i cultura

Folgueroles és un poble amb una història mil·lenària. Les primeres referències escrites al poble daten del segle IX, però les restes arqueològiques més antigues daten de l’edat del bronze.

Al llarg de la seva història, Folgueroles ha estat un poble important per la seva situació estratègica. Està situat al centre de la comarca d’Osona, a la confluència dels rius Ter i Gurri. Això va fer que el poble fos un important centre comercial i de comunicacions.

Arquitectura

Folgueroles compta amb un patrimoni arquitectònic destacat. Els seus edificis més emblemàtics són l’església romànica de Santa Maria, del segle XII, i la Casa Museu Verdaguer, que va néixer el 1845 en aquest poble.

L’església de Santa Maria és un important exemplar de l’arquitectura romànica catalana. Té una planta basilical amb tres naus i un absis semicircular. L’interior està decorat amb pintures murals del segle XIV.

La Casa Museu Verdaguer és un museu dedicat a la vida i obra del poeta Jacint Verdaguer. L’edifici és una casa pairal del segle XVIII que va ser la casa natal del poeta. El museu conserva una gran col·lecció de documents, objectes personals i obres d’art relacionades amb Verdaguer.

Turisme

Folgueroles és un poble turístic popular. El seu patrimoni arquitectònic, la seva història i la seva vinculació amb Jacint Verdaguer són els principals atractius turístics del poble.

El poble compta amb una oficina de turisme que ofereix informació i serveis als visitants. El municipi també disposa d’una àmplia oferta d’allotjaments i restaurants.

Economia

L’economia de Folgueroles es basa en l’agricultura, la ramaderia i el sector serveis. El poble és un important centre agrícola i ramader de la comarca d’Osona.

Els principals conreus del poble són els cereals, la fruita i la verdura. El sector ramader està especialitzat en la producció de llet i carn.

El sector serveis és el sector econòmic més important del poble. A Folgueroles hi ha una gran varietat de comerços, restaurants i serveis.

Fires i festes

Folgueroles celebra diverses fires i festes al llarg de l’any. Les més importants són:

  • La Fira de Folgueroles, que se celebra a l’octubre i és una de les fires més antigues de Catalunya.
  • El Carnaval de Folgueroles, que se celebra al febrer i és un carnaval tradicional català.
  • Les Festes de la Mare de Déu del Roser, que se celebren al setembre i són les festes majors del poble.

Monuments

A més de l’església de Santa Maria i la Casa Museu Verdaguer, Folgueroles compta amb altres monuments d’interès, com ara:

  • El Calvari, una sèrie de creus que s’eleven al turó de Sant Quirze.
  • El pont medieval, que creua el riu Ter.
  • Els molins d’aigua, que daten de l’edat mitjana.

Gastronomia

La gastronomia de Folgueroles és una de les més populars de la comarca d’Osona. Els seus plats més característics són:

  • Els calçots, una varietat de ceba típica de Catalunya.
  • Els cargols a la llauna, un plat tradicional català.
  • Els arrossos, que es preparen amb diversos ingredients, com ara carn, peix o verdures.

Folgueroles és un poble amb una rica història i cultura. El seu patrimoni arquitectònic, les seves fires i festes i la seva gastronomia fan d’aquest poble un destí turístic atractiu.

Destacats

tot-catalunya.cat  /  C/ Joan Prim, 83 1º Planta -08400 Granollers –  Tel. 93.840.52.90  /  info@tot-catalunya.cat