cropped-logo1.png
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

On Menjar

Els Omellons: un municipi amb una història mil·lenària

Els Omellons és un municipi de la comarca de les Garrigues, situat a l’extrem nord-oriental de la mateixa, en contacte amb l’Urgell. El seu terme municipal té una extensió de 11,19 km² i una població de 212 habitants (2023).

Història

Els Omellons ja eren un assentament important en l’època romana, com ho demostren les restes arqueològiques que s’han trobat al terme municipal. Durant l’edat mitjana, el poble va ser repoblat pels cristians després de la conquesta de la península Ibèrica per part dels àrabs.

Arquitectura

Els Omellons conserva un important patrimoni arquitectònic, que inclou edificis religiosos, civils i militars. Els edificis religiosos més destacats són l’església parroquial de Sant Jaume, d’estil gòtic tardà, i l’ermita de Santa Maria dels Àngels, d’estil barroc. Els edificis civils més importants són el castell dels Omellons, d’origen medieval, i la masia de la Serra, d’estil modernista.

Turisme

Els Omellons és un municipi amb un gran potencial turístic, que ofereix als visitants un patrimoni històric i cultural d’interès, així com un entorn natural privilegiat. El poble està situat a la vora del riu Siurana, que ofereix la possibilitat de fer excursions a peu o en bicicleta.

Economia

L’activitat econòmica principal dels Omellons és l’agricultura, especialment el conreu de la vinya, l’olivera i els cereals. També hi ha una important activitat ramadera, centrada en la cria d’ovelles i porcs.

Fires i festes

Les festes majors dels Omellons se celebren el 25 de juliol, en honor de Sant Jaume. Altres festes importants són la Fira dels Omellons, que se celebra el primer cap de setmana de setembre, i la Fira del Nadal, que se celebra el primer cap de setmana de desembre.

Monuments

Els principals monuments dels Omellons són els següents:

  • Església parroquial de Sant Jaume: Es tracta d’un edifici gòtic tardà, construït al segle XIV. L’església té una nau única i un absis poligonal.
  • Ermita de Santa Maria dels Àngels: Es tracta d’un edifici barroc, construït al segle XVIII. L’ermita té una planta de creu llatina i una cúpula central.
  • Castell dels Omellons: Es tracta d’un edifici medieval, construït al segle XI. El castell és de planta trapezoïdal i té una torre de defensa.
  • Masia de la Serra: Es tracta d’un edifici modernista, construït al segle XX. La masia té una planta rectangular i un gran portal d’entrada.

Gastronomia

La gastronomia dels Omellons és típica de la comarca de les Garrigues. Els plats més típics són els arrossos, les carns a la brasa i els embotits. Entre els productes locals més destacats hi ha el vi, l’oli d’oliva i els fruits secs.

En conclusió, Els Omellons és un municipi amb una història i una cultura mil·lenàries. El poble ofereix als visitants un patrimoni històric i cultural d’interès, així com un entorn natural privilegiat.

Destacats

tot-catalunya.cat  /  C/ Joan Prim, 83 1º Planta -08400 Granollers –  Tel. 93.840.52.90  /  info@tot-catalunya.cat