cropped-logo1.png
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

On Menjar

El Port de la Selva: Un Ressò d' Història al Cor de la Costa Brava

Història del Poble

El Port de la Selva és un pintoresc poble situat a la comarca de l’Alt Empordà, a la província de Girona, Catalunya. Els seus orígens es remunten a l’època medieval, tot i que hi ha evidències d’assentaments anteriors. El poble va començar com un petit port de pescadors, sent mencionat per primera vegada en documents del segle X.

Durant l’edat mitjana, el Port de la Selva va ser un lloc de pas important per a comerciants i pescadors, especialment gràcies a la seva ubicació estratègica a la costa. Al segle XVIII, el port va experimentar un creixement significatiu amb la construcció de diverses infraestructures i la consolidació de la pesca com a activitat principal.

Un dels elements més destacats de la història del Port de la Selva és el monestir de Sant Pere de Rodes, situat a les muntanyes que envolten el poble. Aquest monestir benedictí, fundat al segle IX, es va convertir en un important centre religiós i cultural de la regió. La seva influència es va estendre durant segles, atraient pelegrins i visitants.

Al llarg del segle XX, El Port de la Selva va començar a desenvolupar-se com a destinació turística gràcies a la seva bellesa natural i a la seva autenticitat com a poble de pescadors. Avui en dia, el poble combina el seu encant tradicional amb una oferta turística que inclou activitats com el senderisme, el submarinisme i la gastronomia local.

El Port de la Selva és conegut per la seva arquitectura típica mediterrània, amb cases blanques i carrers estrets, així com per la seva rica història que es reflecteix en els edificis i monuments històrics que es poden trobar per tot el poble.

Festes i Tradicions

El Port de la Selva celebra diverses festes i esdeveniments al llarg de l’any que reflecteixen la seva rica tradició cultural i comunitària. A continuació, es detallen algunes de les principals festes:

Festa Major de Sant Pere

 • Data: Finals de juny

La Festa Major de Sant Pere, celebrada l’últim cap de setmana de juny, inclou cercaviles, concerts, balls populars i focs artificials, oferint una experiència vibrant i comunitària per a tots els assistents.

Festa Major de Sant Sebastià

 • Data: 20 de gener

La Festa major de Sant Sebastià se celebra amb actes religiosos, culturals i lúdiques, commemorant el patró Sant Sebastià amb esdeveniments que uneixen la comunitat.

Festa del Carme

 • Data: 16 de juliol

La Festa del Carme, en honor a la Mare de Déu del Carme, patrona dels pescadors, inclou una processó marítima i diverses activitats religioses i festives.

Fira de l’Espàrrec

 • Data: Primavera

La Fira de l’Espàrrec, dedicada a l’espàrrec de bosc, és una fira gastronòmica i artesanal que permet als visitants gaudir de productes locals i tradicions culinàries.

TramuntanArt

 • Data: Finals de juny i inicis de juliol

La TramuntanArt és una mostra d’art contemporani dedicada a la tramuntana, on es poden veure diverses expressions artístiques inspirades en aquest vent característic de la regió.

Aquestes celebracions són una excel·lent oportunitat per gaudir de la cultura i les tradicions locals d’El Port de la Selva, oferint experiències úniques tant per als residents com per als visitants.

Llocs d’interès

El Port de la Selva ofereix una rica varietat de llocs d’interès històric, cultural i natural. A continuació es detallen alguns dels més destacats:

 • Monestir de Sant Pere de Rodes: Aquest monestir benedictí del segle IX és un dels monuments més emblemàtics de la regió, situat a les muntanyes amb vistes impressionants sobre el mar Mediterrani.
 • Castell de Sant Salvador de Verdera: Situat prop del monestir, aquest castell medieval ofereix vistes espectaculars de la zona i és un testimoni de l’arquitectura defensiva de l’època.
 • Far de s’Arenella: Un far icònic que ofereix una panoràmica espectacular del litoral i és un lloc ideal per gaudir de la posta de sol.
 • Ermita de Sant Baldiri de Taballera: Una ermita amb una història rica, situada en un entorn natural que invita a la meditació i la tranquil·litat.
 • Església de Santa Maria de les Neus: Situada al centre del poble, aquesta església és un exemple d’arquitectura religiosa tradicional catalana.
 • El Pont Vell: Un pont històric que connecta diverses parts del poble i és un recordatori del passat medieval del Port de la Selva.
 • Parc Natural del Cap de Creus: Aquest parc ofereix nombroses rutes de senderisme amb paisatges naturals impressionants, coves amagades i penya-segats escarpats.

Entre els edificis històrics, les ermites i les rutes de senderisme, El Port de la Selva ofereix una experiència completa per als visitants que busquen explorar tant la seva riquesa cultural com els seus meravellosos paisatges naturals.

Text: Redacció | Fotografies: Arxiu fotogràfic de l’Ajuntament del Port de la Selva

Destacats

tot-catalunya.cat  /  C/ Joan Prim, 83 1º Planta -08400 Granollers –  Tel. 93.840.52.90  /  info@tot-catalunya.cat