El Bruc, situat a la comarca de l’Anoia, als peus de la imponent muntanya de Montserrat, és un municipi que destaca tant pel seu patrimoni arquitectònic com per la seva riquesa cultural i festiva. Conegut per la seva relació amb la història de Catalunya i la Guerra del Francès, El Bruc ofereix als seus visitants una combinació d’història, bellesa natural i tradicions que el fan únic.
Can Casas: Actual seu de l’Ajuntament, aquest edifici singular destaca tant per la seva arquitectura modernista com pel seu valor històric. Projectat per l’arquitecte Cristòfor Cascante i Colom, contemporani i col·laborador d’Antoni Gaudí, Can Casas combina l’elegància d’un habitatge senyorial amb l’estructura d’un antic celler i destil·leria. La seva ubicació al cor del Bruc del Mig el fa un punt clau per comprendre la història urbana del municipi.
La Font de la Mare de Déu: Situada al Torrent de l’Illa, aquesta font està envoltada de llegendes vinculades a la Guerra del Francès. Es diu que la imatge de la font es va salvar gràcies a una planta que la va cobrir i la va fer invisible als soldats francesos. A més, antigament era el centre d’una festa religiosa dedicada a Sant Isidre, una tradició que s’ha recuperat en els últims anys.
Pont de Prat de la Riba: Construït per connectar els tres nuclis principals del municipi —El Bruc de la Parròquia, del Mig i de Baix—, aquest pont simbolitza el progrés del municipi a principis del segle XX. Finalitzat el 1924, el pont és també un homenatge a l’impuls de la Mancomunitat de Catalunya.
Vil·la Antoinette: Aquesta residència d’estil modernista, ubicada al Bruc del Mig, és una obra de l’arquitecte Ricard Giralt construïda el 1916. Amb una estructura elegant i una torratxa característica, Vil·la Antoinette és un exemple d’arquitectura de segona residència del primer terç del segle XX.
Festa de la Mare de Déu de la Font: Celebrada el tercer cap de setmana de maig, aquesta festa inclou una missa a la capelleta de la Mare de Déu i un pica-pica per a tots els assistents. Antigament, també es feia una processó des del nucli antic.
Festa de Sant Miquel: Aquesta festa, celebrada el 8 de maig, és també coneguda com “La Festa del Panet” o “Festa Petita”. Després de la missa en honor a l’Arcàngel Sant Miquel, es reparteixen panets beneïts a tots els assistents. La celebració també inclou l’elecció de l’hereu i la pubilla del municipi i una trobada de puntaires.
tot-catalunya.cat / C/ Joan Prim, 83 1º Planta -08400 Granollers – Tel. 93.840.52.90 / info@tot-catalunya.cat