cropped-logo1.png

On Menjar

Crespià, un poble amb història i tradició

Crespià és un poble amb una història llarga i rica. Els primers assentaments humans a la zona es remunten a l’edat del bronze, però el poble es va fundar oficialment al segle X. Crespià va ser un important centre comercial i agrícola durant l’edat mitjana, i va ser escenari de diversos esdeveniments històrics, com la Batalla de Crespià, que va tenir lloc el 1362.

Arquitectura

El nucli antic de Crespià conserva un bon nombre d’edificis d’interès arquitectònic, com l’església de Sant Cebrià, construïda al segle XI, o el castell de Crespià, que data del segle XIII. També cal destacar els diversos masos i cases pairals que es dispersen pel terme municipal, testimonis de la riquesa agrícola del poble.

Turisme

Crespià és un poble ideal per al turisme rural. El seu entorn natural, amb boscos, camps i el riu Fluvià, ofereix nombroses possibilitats per a la pràctica d’esports i activitats a l’aire lliure. El poble també compta amb una oferta cultural i gastronòmica interessant.

Economia

L’economia de Crespià està basada en l’agricultura, la ramaderia i el turisme. Els principals cultius són els cereals, els fruiters i les hortalisses. La ramaderia està centrada en la cria de bestiar boví, porcí i oví. El turisme és una activitat econòmica en creixement, que s’ha vist beneficiada per la bellesa del poble i el seu entorn natural.

Fires i festes

Crespià celebra diverses fires i festes al llarg de l’any. Les més importants són:

  • La Fira del Bolet: se celebra el primer diumenge d’octubre i és una de les fires de bolets més importants de Catalunya.
  • La Festa Major: se celebra el primer cap de setmana d’agost i inclou una àmplia programació d’actes culturals, esportius i festius.
  • La Festa de Sant Cebrià: se celebra el 22 de juliol i és la festa del patró del poble.

Monuments

Els principals monuments de Crespià són:

  • L’església de Sant Cebrià: església romànica del segle XI.
  • El castell de Crespià: castell medieval del segle XIII.
  • El pont de la Barca: pont romànic del segle XII.
  • Els masos i cases pairals: testimonis de la riquesa agrícola del poble.

Gastronomia

La gastronomia de Crespià és típica de la cuina catalana rural. Els plats més tradicionals són:

  • Els bolets: Crespià és un poble amb una gran tradició boletaire. Els bolets són un ingredient habitual en la cuina local.
  • Els embotits: els embotits, com el fuet, el pernil ibèric o el botifarró, són un altre plat típic de la zona.
  • Els plats de caça: la caça, com la perdiu, el conill o el senglar, també és habitual a la cuina de Crespià.

Destacats

tot-catalunya.cat  /  C/ Joan Prim, 83 1º Planta -08400 Granollers –  Tel. 93.840.52.90  /  info@tot-catalunya.cat