Casserres és un municipi situat a la comarca del Berguedà, envoltat pels termes d’Avià, l’Espunyola, Viver i Serrateix, Gironella i Puig-reig. La seva superfície és de 28,9 km² i inclou el nucli principal de Casserres i diversos nuclis rurals com Fonogedell i les colònies tèxtils de l’Ametlla de Casserres i el Guixaró, al costat del riu Llobregat. Actualment, la població ascendeix a 1.316 habitants, que viuen en un entorn natural caracteritzat per rieres i paisatges verds.
La història de Casserres és rica i remunta al 798, quan es van construir fortificacions per protegir la frontera durant la Reconquesta. El seu nom, que prové del llatí Castrum-Serrae, significa «castell de les serres» i fa referència a una fortalesa que dominava la vall del Llobregat. Al segle XVI, la vila va patir els efectes devastadors de la pesta negra, deixant-la quasi deserta. Malgrat això, es va reconstruir amb una nova església i muralles, que van ser destruïdes en diferents conflictes, incloent la Guerra dels Segadors i les guerres carlines.
Bauma de les Set Portes: Aquest antic refugi es caracteritza per les seves set portes originals, encara que actualment només en queden cinc. La bauma ha servit com a habitatge i amagatall al llarg dels segles, amb restes d’habitacions que inclouen un forn de pa. Té una història que es remunta al Paleolític i va ser utilitzada durant les guerres carlines.
Sant Miquel de Fonogedell: Aquesta ermita romànica, dedicada a Sant Blasi, és un jaciment arqueològic protegit. La seva estructura de nau única representa l’arquitectura religiosa de l’època i destaca pel seu entorn natural i la seva importància històrica.
Roc de la Mel: Un bloc de pedra sorrenca que presenta diversos forats antròpics. La llegenda que l’envolta parla d’un tresor de mel amagat sota la roca, reflectint la riquesa de tradicions orals associades a la naturalesa del lloc.
Serrat dels Tres Hereus: Considerat el jaciment d’època ibèrica més important del municipi, ofereix restes que revelen una ocupació que va des de l’ibèric fins a l’alta edat mitjana. Les troballes aquí han ampliat el coneixement sobre la història local.
tot-catalunya.cat / C/ Joan Prim, 83 1º Planta -08400 Granollers – Tel. 93.840.52.90 / info@tot-catalunya.cat