cropped-logo1.png

On Menjar

Bellaguarda, un poble amb una història i una cultura rica

Bellaguarda és un poble amb una llarga història que es remunta a l’època ibèrica. El seu nom actual prové de l’època musulmana, quan es va erigir una torre de guaita, situada a l’actual carrer Major.

Durant l’edat mitjana, Bellaguarda va ser un important centre comercial i militar. El poble va ser conquerit pels cristians el 1153 i va formar part del Comtat de Barcelona.

Al segle XVI, Bellaguarda va patir les conseqüències de la Guerra dels Segadors. El poble va ser saquejat i incendiat per les tropes castellanes.

Durant els segles següents, Bellaguarda va experimentar un període de creixement econòmic i cultural. El poble va ser declarat vila el 1803.

Arquitectura

Bellaguarda conserva un important patrimoni arquitectònic, amb edificis de diferents èpoques.

El nucli antic del poble està format per cases de pedra amb balcons de ferro forjat. A destacar, l’església parroquial de Santa Maria, d’estil gòtic, i el castell de Bellaguarda, del segle XIV.

A les afores del poble, es troben diversos monuments d’interès, com ara el santuari de la Mare de Déu de la Llena, el pont dels Lleons i el pou de la vila.

Turisme

Bellaguarda és un poble ideal per a un descans tranquil i relaxant. El poble ofereix als visitants una gran varietat d’activitats, com ara senderisme, ciclisme, escalada i turisme cultural.

El poble també és un bon punt de partida per explorar la comarca de les Garrigues, una regió amb un paisatge natural i cultural divers.

Economia

L’economia de Bellaguarda es basa en l’agricultura, la ramaderia i el turisme.

L’agricultura és la principal activitat econòmica del poble. Els cultius principals són l’olivera, la vinya i els cereals.

La ramaderia també és una activitat important a Bellaguarda. Els animals principals són les ovelles, les cabres i els porcs.

El turisme és una activitat econòmica en creixement a Bellaguarda. El poble atrau cada any un nombre creixent de visitants, atrets pel seu patrimoni arquitectònic, la seva gastronomia i la seva tranquil·litat.

Fires i festes

Bellaguarda celebra diverses fires i festes populars al llarg de l’any.

Les festes majors del poble se celebren el 15 d’agost, en honor de la Mare de Déu de la Llena. Durant les festes, es realitzen diversos actes, com ara balls, concerts, correfocs i revetlles.

Altres festes populars de Bellaguarda són la Festa de la Santa Creu, que se celebra el 3 de maig, i la Festa del Corpus Christi, que se celebra el juny.

Monuments

Els principals monuments de Bellaguarda són:

  • L’església parroquial de Santa Maria, d’estil gòtic.
  • El castell de Bellaguarda, del segle XIV.
  • El santuari de la Mare de Déu de la Llena, del segle XVIII.
  • El pont dels Lleons, del segle XVII.
  • El pou de la vila, del segle XIV.

Gastronomia

La gastronomia de Bellaguarda és típica de la cuina catalana. Els plats principals són els arrossos, els llegums, la carn i el peix.

Els plats típics de Bellaguarda són:

  • L’arròs amb conill i cargols.
  • Elsfesols de la Garriga.
  • Els botifarrades.
  • Els embotits.
  • Els vins de la DO Costers del Segre.

Bellaguarda és un poble amb una història i una cultura rica. El poble ofereix als visitants una gran varietat d’activitats i atraccions, que el converteixen en

Destacats

tot-catalunya.cat  /  C/ Joan Prim, 83 1º Planta -08400 Granollers –  Tel. 93.840.52.90  /  info@tot-catalunya.cat