cropped-logo1.png
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

On Menjar

On Dormir

On Comprar

Serveis

Begur: Un paradís de Patrimoni Històric i Paisatges Naturals

Història del Poble

Begur és un encantador poble situat a la comarca del Baix Empordà, a la província de Girona, Catalunya. La seva història és rica i variada, reflectint els esdeveniments que han marcat la regió al llarg dels segles.

Els orígens de Begur es remunten a l’època ibèrica, tal com ho demostren les restes arqueològiques trobades a la zona. Durant l’època romana, el territori de Begur també va ser habitat, com es pot veure en les restes de viles romanes i altres estructures trobades a la zona.

El període medieval va ser especialment important per a Begur. Durant aquest temps, es va construir el Castell de Begur, que és un dels símbols més destacats del poble. El castell data del segle XI i va ser construït per Arnust de Begur, un senyor feudal que va decidir ubicar el castell a la part més alta d’una de les colines de la localitat. Va ser una fortalesa estratègica en la defensa de la zona. Tot i que avui en dia només queden les ruïnes, el castell ofereix una vista impressionant de la costa i l’interior del Baix Empordà.

Durant els segles XVI i XVII, Begur va patir freqüents atacs de pirates. Per defensar-se d’aquests assalts, es van construir diverses torres de guaita, moltes de les quals encara es conserven i formen part del patrimoni històric del poble. Aquestes torres es troben disperses pel municipi i són un recordatori de la necessitat de protecció davant els perills marítims.

En els segles XVIII i XIX, Begur va viure una època de prosperitat gràcies a la emigració a les colònies d’Amèrica, especialment a Cuba. Els begurencs que van emigrar i van tornar amb fortunes es van conèixer com a «indians» o «americanos». Aquest període va deixar una marca significativa en la fisonomia del poble, amb nombroses cases d’estil colonial, conegudes com a «cases dels indians», que encara es poden veure avui en dia.

Durant el segle XX, Begur va començar a desenvolupar-se com a destí turístic. La seva bellesa natural, les platges espectaculars com Aiguablava, Sa Riera i Sa Tuna, i el seu patrimoni històric van atraure cada vegada més visitants. El turisme es va convertir en una de les principals fonts d’ingressos per al poble, transformant Begur en un lloc conegut per la seva combinació d’història, cultura i bellesa paisatgística.

Avui en dia, Begur és un dels destins turístics més populars de la Costa Brava, amb una oferta variada que inclou senderisme, gastronomia, activitats nàutiques i una rica agenda cultural.

 

Festes i Tradicions 

Begur és un poble que sap mantenir vives les seves tradicions i celebrar amb alegria les seves festes. A continuació, es detallen les principals festes de Begur al llarg de l’any:

Festa Major de Sant Pere

 • Data: Mes de juny

La Festa Major de Sant Pere, celebrada a finals de juny, és una de les festes més importants del calendari de Begur. Aquesta celebració està dedicada a Sant Pere, patró dels pescadors, i inclou una sèrie d’activitats tradicionals, concerts, balls i altres esdeveniments culturals que animen tot el poble.

 

Festa Major d’Esclanyà

 • Data: Primer cap de setmana d’agost

La Festa Major d’Esclanyà se celebra el primer cap de setmana d’agost. Aquesta festa és una oportunitat per a la comunitat d’Esclanyà, una part del municipi de Begur, per celebrar amb activitats tradicionals, música i esdeveniments socials que fomenten la cohesió comunitària.

 

Festival Homenatge Carmen Amaya

 • Data: Mes de novembre

El Festival Homenatge Carmen Amaya, celebrat al novembre, honra la memòria de la famosa ballarina de flamenc que va passar els seus últims anys a Begur. El festival inclou espectacles de flamenc, exposicions i altres activitats que celebren l’herència cultural de Carmen Amaya.

 

Festa Major de Sa Tuna

 • Data: Mes d’agost

La Festa Major de Sa Tuna, celebrada al llarg del mes d’agost, és una altra ocasió festiva a Begur. Aquesta festa destaca per les seves activitats a la platja de Sa Tuna, amb música, balls i diverses activitats per a totes les edats.

 

Fira d’Indians

 • Data: Primer cap de setmana de setembre

La Fira d’Indians és una de les festes més emblemàtiques de Begur. Se celebra el primer cap de setmana de setembre i commemora els «indianos», aquells begurencs que van emigrar a Amèrica i van retornar amb fortunes. La fira recrea l’ambient de l’època amb mercats, espectacles, música en viu i activitats diverses que transporten els visitants a la Begur colonial. Per a més informació, podeu visitar el següent enllaç.

Festa Major de Santa Reparada

 • Data: Mes de setembre

La Festa Major de Santa Reparada se celebra a mitjans de setembre. Aquesta festa, dedicada a Santa Reparada, és una altra oportunitat per a la comunitat de Begur de gaudir d’activitats festives, concerts i esdeveniments culturals.

Aquestes festes i tradicions són una part essencial de la vida a Begur, oferint als residents i visitants una oportunitat única per experimentar la cultura local i participar en la rica herència del poble.

 

Llocs d’interès

Begur ofereix una àmplia varietat de llocs d’interès històric i natural que captiven els visitants. A continuació es destaquen alguns dels més importants:

Edificis Històrics

 • Castell de Begur: Una fortalesa medieval que ofereix vistes panoràmiques del poble i el mar.
 • Cases Indianes: Construccions d’estil colonial dels begurencs que van tornar d’Amèrica amb fortunes.
 • Torres de Defensa: Torres construïdes per defensar el poble dels pirates al segle XVI.
 • Església de Sant Pere: Església d’estil gòtic situada al centre del poble.

Senderisme i Camins de Ronda

Begur és un paradís per als amants de la natura i el senderisme. Els camins de ronda són rutes costaneres que ofereixen paisatges espectaculars i accés a cales amagades, mentre que les rutes de senderisme interiors permeten descobrir l’entorn natural i la biodiversitat de la zona.

 • Camins de Ronda: Aquestes rutes segueixen la costa, passant per penya-segats, platges i cales.
 • Rutes de Senderisme: Rutes interiors que permeten descobrir l’entorn natural i la biodiversitat de Begur.

Entre els edificis històrics, els camins de ronda i les rutes de senderisme, Begur ofereix una experiència completa per als visitants que busquen explorar tant la seva riquesa cultural com els seus meravellosos paisatges naturals.

Text: Redacció | FotografiesArxiu fotogràfic de l’Àrea de Promoció Econòmica i Turisme de Begur

Destacats

tot-catalunya.cat  /  C/ Joan Prim, 83 1º Planta -08400 Granollers –  Tel. 93.840.52.90  /  info@tot-catalunya.cat