Begur: Un paradís de Patrimoni Històric i Paisatges Naturals

Archivo:Escut de Begur.svg - Wikipedia, la enciclopedia libre

 

Begur és un encantador poble situat a la comarca del Baix Empordà, a la província de Girona, Catalunya. La seva història és rica i variada, reflectint els esdeveniments que han marcat la regió al llarg dels segles.

Els orígens de Begur es remunten a l’època ibèrica, tal com ho demostren les restes arqueològiques trobades a la zona. Durant l’època romana, el territori de Begur també va ser habitat, com es pot veure en les restes de viles romanes i altres estructures trobades a la zona.

El període medieval va ser especialment important per a Begur. Durant aquest temps, es va construir el Castell de Begur, que és un dels símbols més destacats del poble. El castell data del segle XI i va ser construït per Arnust de Begur, un senyor feudal que va decidir ubicar el castell a la part més alta d’una de les colines de la localitat. Va ser una fortalesa estratègica en la defensa de la zona. Tot i que avui en dia només queden les ruïnes, el castell ofereix una vista impressionant de la costa i l’interior del Baix Empordà.

Durant els segles XVI i XVII, Begur va patir freqüents atacs de pirates. Per defensar-se d’aquests assalts, es van construir diverses torres de guaita, moltes de les quals encara es conserven i formen part del patrimoni històric del poble. Aquestes torres es troben disperses pel municipi i són un recordatori de la necessitat de protecció davant els perills marítims.

En els segles XVIII i XIX, Begur va viure una època de prosperitat gràcies a la emigració a les colònies d’Amèrica, especialment a Cuba. Els begurencs que van emigrar i van tornar amb fortunes es van conèixer com a «indians» o «americanos». Aquest període va deixar una marca significativa en la fisonomia del poble, amb nombroses cases d’estil colonial, conegudes com a «cases dels indians», que encara es poden veure avui en dia.

Durant el segle XX, Begur va començar a desenvolupar-se com a destí turístic. La seva bellesa natural, les platges espectaculars com Aiguablava, Sa Riera i Sa Tuna, i el seu patrimoni històric van atraure cada vegada més visitants. El turisme es va convertir en una de les principals fonts d’ingressos per al poble, transformant Begur en un lloc conegut per la seva combinació d’història, cultura i bellesa paisatgística.

Avui en dia, Begur és un dels destins turístics més populars de la Costa Brava, amb una oferta variada que inclou senderisme, gastronomia, activitats nàutiques i una rica agenda cultural.

Llocs d’interès

Casc antic i Esclanyà:
El casc antic de Begur és un testimoni de la seva rica història, amb carrers empedrats i edificis que reflecteixen els moments més significatius del passat. El nucli romànic d’Esclanyà conserva el seu encant medieval i és ideal per a passejos tranquils.

Les cales i platges de Begur:

 

  • Platja del Racó: Situada al nord, aquesta és la més àmplia del municipi i ofereix unes vistes espectaculars de les Illes Medes.
  • Cala d’Illa Roja: Coneguda internacionalment pel seu caràcter nudista, destaca per la seva roca vermellosa que dona nom a la cala.
  • Platja de Sa Riera: A prop del poble, aquesta platja gran conserva el seu encant tradicional i compta amb serveis turístics i esportius.
  • Cala d’Aiguafreda: Amb un petit moll i zona de pícnic, és un racó tranquil i acollidor.
  • Sa Tuna: Una cala pedrosa amb aigües netes i transparents, perfecta per a un bany relaxant.
  • Platja Fonda: Situada al sud, aquest amagatall natural és un dels indrets més verges de la Costa Brava.
  • Cales de Fornells: Formades per petites cales com n’Estasia, Ses Orats, i Port d’Esclanyà, són un exemple perfecte de la bellesa abrupta de la zona.
  • Platja d’Aiguablava: Amb aigües poc profundes i cristal·lines, aquesta platja és ideal per a famílies.

Festes i tradicions

Festa Major de Sant Pere

La Festa Major de Sant Pere, celebrada a finals de juny, és una de les festes més importants del calendari de Begur. Aquesta celebració està dedicada a Sant Pere, patró dels pescadors, i inclou una sèrie d’activitats tradicionals, concerts, balls i altres esdeveniments culturals que animen tot el poble.

Festa Major d’Esclanyà

La Festa Major d’Esclanyà se celebra el primer cap de setmana d’agost. Aquesta festa és una oportunitat per a la comunitat d’Esclanyà, una part del municipi de Begur, per celebrar amb activitats tradicionals, música i esdeveniments socials que fomenten la cohesió comunitària.

Festival Homenatge Carmen Amaya

El Festival Homenatge Carmen Amaya, celebrat al novembre, honra la memòria de la famosa ballarina de flamenc que va passar els seus últims anys a Begur. El festival inclou espectacles de flamenc, exposicions i altres activitats que celebren l’herència cultural de Carmen Amaya.

Festa Major de Sa Tuna

La Festa Major de Sa Tuna, celebrada al llarg del mes d’agost, és una altra ocasió festiva a Begur. Aquesta festa destaca per les seves activitats a la platja de Sa Tuna, amb música, balls i diverses activitats per a totes les edats.

Fira d’Indians

La Fira d’Indians és una de les festes més emblemàtiques de Begur. Se celebra el primer cap de setmana de setembre i commemora els «indianos», aquells begurencs que van emigrar a Amèrica i van retornar amb fortunes. La fira recrea l’ambient de l’època amb mercats, espectacles, música en viu i activitats diverses que transporten els visitants a la Begur colonial. Per a més informació, podeu visitar el següent enllaç.

Serveis destacats del poble *****

Visita les comarques d’interior

Visita les comarques de muntanya

Visita les comarques del litoral

Catalunya poble a poble: història, comerç local i esdeveniments culturals

Endinsa’t en la cultura dels pobles de Catalunya amb una guia que t’ofereix la seva història, els serveis i comerços de proximitat i els millors esdeveniments i festes tradicionals perquè no et perdis res del territori.

tot-catalunya.cat  /  C/ Joan Prim, 83 1º Planta -08400 Granollers –  Tel. 93.840.52.90  /  info@tot-catalunya.cat