cropped-logo1.png
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

On Menjar

Alpens: un poble amb història i tradició

Alpens és un poble amb una història que es remunta a l’època romana. El seu nom prové del llatí «alpens», que significa «muntanyes». El poble va ser conquerit pels musulmans al segle VIII i va ser repoblat pels cristians al segle XI.

Alpens va jugar un paper important durant la Guerra del Francès. El poble va ser saquejat i incendiat per les tropes franceses el 1809.

Arquitectura

Alpens conserva un important patrimoni arquitectònic. El nucli antic del poble està format per cases de pedra amb arcades i balcons de ferro forjat. Els edificis més destacats són l’església parroquial de Sant Esteve, el monestir de Sant Benet de Bages i el pont romànic de Sant Joan.

Turisme

Alpens és un poble turístic molt popular. El poble està situat en un entorn natural privilegiat, envoltat de muntanyes i boscos. Les activitats turístiques més populars a Alpens són el senderisme, l’excursionisme, la bicicleta de muntanya i l’esquí.

Economia

L’economia d’Alpens es basa en el turisme, l’agricultura i la ramaderia. El turisme és la principal font d’ingressos del poble. L’agricultura és una activitat tradicional a Alpens. Els principals cultius són els cereals, la vinya i els arbres fruiters. La ramaderia també és una activitat important a Alpens. Els principals animals de ramaderia són les vaques, les ovelles i els porcs.

Fires i festes

Alpens celebra diverses fires i festes al llarg de l’any. La festa més important és la Fira de Sant Esteve, que se celebra el 26 de desembre. La fira inclou una mostra de productes artesans i alimentaris, així com actes culturals i festius.

Altres fires i festes importants a Alpens són la Festa Major, que se celebra el primer cap de setmana d’agost, i la Festa de la Candelera, que se celebra el 2 de febrer.

Monuments

Els monuments més destacats d’Alpens són:

  • L’església parroquial de Sant Esteve, un temple romànic del segle XII.
  • El monestir de Sant Benet de Bages, un monestir benedictí del segle XI.
  • El pont romànic de Sant Joan, un pont del segle XII.

Gastronomia

La gastronomia d’Alpens és una gastronomia tradicional catalana. Els plats més típics són:

  • La escudella catalana, una sopa de carn i verdures.
  • Els cargols a la llauna, uns cargols cuinats amb all i julivert.
  • Els peus de porc a la brasa, un plat de peus de porc cuinats a la brasa.
  • Els embotits, com la botifarra, el fuet i la llonganissa.

Alpens és un poble amb una història i una tradició rica. El poble està situat en un entorn natural privilegiat i ofereix una gran varietat d’activitats turístiques.

Destacats

tot-catalunya.cat  /  C/ Joan Prim, 83 1º Planta -08400 Granollers –  Tel. 93.840.52.90  /  info@tot-catalunya.cat