Alcanó és un petit poble amb arrels antigues, que es creu que té origen àrab com a «aduar». Va ser mencionat per primera vegada al segle XII, després de la conquesta de Lleida per part de Ramon Berenguer IV. La vila va passar per diversos dominis feudals, incloent-hi els templers. Al segle XIII es va començar la repoblació cristiana, i es va construir una església el 1203. Al segle XVIII es va construir l’església actual, dedicada a Sant Pere Apòstol, que va ser beneïda el 1758.
L’església de Sant Pere d’Alcanó, construïda entre 1752 i 1758, és un important monument de la localitat, amb una arquitectura barroca que substitueix l’antiga església romànica. Destaca per la seva planta romboïdal, el campanar barroc de 23 metres d’altura i una cúpula octogonal. L’església és un símbol del poble, per davant d’altres monuments locals com el castell i les restes romanes del Tossal Gros. Ha estat restaurada al llarg del temps, incloent-hi reparacions posteriors a la Guerra Civil i modificacions recents.
Antic Castell d’Alcanó
L’antic castell d’Alcanó, construït al segle XVI com a fortificació defensiva, conserva restes importants de l’edifici original tot i les modificacions posteriors. Tot i els canvis, encara es poden identificar algunes obertures antigues com una finestra ogival, una espitllera al mur lateral i un trencaigües en una de les façanes. A la part superior, resten els merlets i espitlleres originals, testimonis de l’estructura medieval. Aquest edifici, també conegut com «Lo Castell», forma part del patrimoni històric de la vila, tot i la seva transformació.
Pou Sarraí
El Pou Sarraí es troba al costat de la sala del ball i indica el lloc on antigament els habitants de Alcanó anaven a treure aigua. Aquest pou es beneficia de l’humitat natural del subsòl de la zona, que permet una profunditat de 10 metres.
Alcanó celebra dues festes majors al llarg de l’any: la Festa Major de Sant Blai, que té lloc a finals de gener, i la Festa Major d’Estiu, celebrada a finals de juliol. Ambdues festes són esdeveniments importants per a la comunitat, plenes d’activitats, tradicions i celebracions populars que uneixen els veïns del poble.
tot-catalunya.cat / C/ Joan Prim, 83 1º Planta -08400 Granollers – Tel. 93.840.52.90 / info@tot-catalunya.cat