Albesa és una vila situada a la comarca de la Noguera, a la província de Lleida, i es troba al peu d’un tossal on es poden veure les restes del castell d’Albesa. El poble es troba a l’esquerra de la Noguera Ribagorçana i el seu nucli antic es concentra al voltant de l’església parroquial de Santa Maria, datada del segle XVIII, tot i que ja es menciona al segle XII. Aquest poble compta amb una rica història, on l’agricultura, especialment la relacionada amb el regadiu, ha estat sempre la base de la seva economia. A més, es celebra la Festa Major de la Mare de Déu d’Agost i Sant Roc (15 i 16 d’agost).
Vil·la romana del Romeral
Situada a uns 4 km al nord-oest d’Albesa, la Vil·la Romana del Romeral és famosa pels seus mosaics únics, que representen un exemple destacat de l’assentament romà en el medi rural. Els mosaics de la vil·la són els únics coneguts que mostren figures en tots els espais de les ornamentacions, com escates de peix. Un altre element destacat és la descoberta d’un cap de Medusa, una peça excepcional trobada el 2005, datada entre els segles II i IV dC, i que es considera una de les millors representacions de Medusa a nivell europeu.
La sèquia d’Albesa
L’element més important d’època islàmica a Albesa és la sèquia, que encara avui dia es fa servir per al reg de les terres. Aquesta infraestructura hídrica, que agafa l’aigua de la Noguera Ribagorçana, permet el regatge de més de 1.700 hectàrees de terra i és fonamental per a l’economia agrícola de la vila. La sèquia, de 12 km de llargada, es va construir durant l’època islàmica i va contribuir significativament a la transformació de l’agricultura local, ja que permetia millorar el regadiu de l’època romana i establir grans hortes a la zona.
Església de l’Assumpció
L’església de la Mare de Déu de l’Assumpció, també coneguda com l’església de l’Assumpció d’Albesa, es remunta al segle XII, tot i que l’edifici actual es va bastir a la segona meitat del segle XVIII. La seva estructura presenta una nau central amb volta de canó i dues naus laterals amb volta de creueria. Una cúpula octogonal s’alça sobre el creuer, i el conjunt arquitectònic és senzill i espaiós, amb una decoració gairebé inexistents a l’exterior. La guerra civil va destruir part de l’església, incloent-hi l’espandanya, però va ser reconstruïda al 2008, amb vitralls creads per artistes locals.
Festes i Tradicions
Festa Major (15, 16 i 17 d’agost)
La Festa Major d’Albesa se celebra els dies 15, 16 i 17 d’agost, en honor a la Mare de Déu de l’Assumpció (el 15) i Sant Roc (el 16). La festa s’inicia el 14 d’agost al vespre amb un sopar de germanor, en què els albesans residents fora del poble es retroben. Al final del sopar, es fa el pregó de festes, i a partir d’aquí comença la celebració amb activitats per a tots els gustos, incloent-hi música, ball, competicions i altres esdeveniments socials i religiosos.
Cassolada de Sant Josep
Aquesta festa se celebra el dissabte més proper al 19 de març, en honor a Sant Josep. La tradició consisteix en què cada colla del poble prepara la seva pròpia cassola i, després, es comparteix el menjar en una trobada popular al pati de les escoles del poble. La jornada inclou un concurs per triar les millors cassoles, fent de la festa un moment de convivència i bon humor.
Festa de la Gent Gran
Al maig, Albesa celebra la Festa de la Gent Gran, un acte en què el poble reconeix els veïns més grans, especialment aquells que compleixen o han complert 80 anys. Es realitza una cerimònia religiosa, seguit d’un concert i un dinar en homenatge als avis i àvies. A més, es lliuren plaques i detalls per agrair la seva contribució a la comunitat.
Revetlla de Sant Joan
La nit de Sant Joan, Albesa viu una de les celebracions més màgiques de l’any. La plaça dels Sarraïns es converteix en el punt de trobada per rebre la Flama del Canigó. Es llegeix el manifest de la diada, s’encén la foguera, i els assistents poden gaudir d’entrepans de llonganissa acompanyats d’un grup musical fins ben entrada la nit. Aquesta festa destaca per la seva energia, tradició i el sentiment de comunitat.
tot-catalunya.cat / C/ Joan Prim, 83 1º Planta -08400 Granollers – Tel. 93.840.52.90 / info@tot-catalunya.cat