El poble d’Aitona, situat al Segrià, té una llarga història que es remunta a l’edat del bronze. S’han trobat restes d’un poblat ibèric al turó de Sant Miquel, que demostren que la zona ja estava habitada en aquella època.
Durant l’edat mitjana, Aitona va ser un poble important, ja que es trobava en la ruta que unia Lleida amb Tortosa. Això va provocar que el poble creixés i es desenvolupés econòmicament.
Al segle XVII, Aitona va ser teatre de la Guerra dels Segadors. El poble va ser assetjat i incendiat per les tropes castellanes.
A partir del segle XVIII, Aitona va entrar en un període de prosperitat econòmica, gràcies al cultiu del blat i la vinya.
L’arquitectura d’Aitona
Aitona té un patrimoni arquitectònic important, que reflecteix la seva llarga història.
Un dels edificis més destacats és l’església parroquial de Sant Pere, que va ser construïda al segle XVIII. L’església és d’estil barroc i té una façana amb una portalada de gran bellesa.
Un altre edifici important és el castell d’Aitona, que va ser construït al segle XI. El castell va ser destruït durant la Guerra dels Segadors i només en queden unes ruïnes.
A la vila també hi ha diversos edificis civils d’interès, com ara l’ajuntament, la casa de la vila o la casa dels Moros.
El turisme a Aitona
Aitona és un poble turístic que ofereix a les visitants un patrimoni històric i cultural important.
El poble també compta amb un entorn natural privilegiat, amb camps de conreu, vinyes i boscos.
Aitona és un bon lloc per passar un dia de campament, fer una excursió o simplement gaudir d’un passeig tranquil.
L’economia d’Aitona
L’economia d’Aitona es basa en l’agricultura i la ramaderia. Els principals cultius són el blat, la vinya i els arbres fruiters. La ramaderia es basa en la cria de bestiar boví, porcí i avícola.
A la vila també hi ha una indústria dedicada a la fabricació de productes alimentaris, com ara vi, oli d’oliva i conserves.
Fires i festes d’Aitona
Aitona celebra diverses fires i festes al llarg de l’any.
La més important és la Festa Major, que se celebra el segon cap de setmana de juliol. Durant la Festa Major, es fan diversos actes, com ara concerts, balls, correfocs i activitats per a tots els públics.
Altres festes importants són la Fira de Sant Miquel, que se celebra el 29 de setembre, i la Fira de Nadal, que se celebra el 25 de desembre.
Els monuments d’Aitona
Aitona té diversos monuments d’interès, com ara:
La gastronomia d’Aitona
La gastronomia d’Aitona es basa en els productes de la terra, com ara el blat, la vinya, els fruits secs i els productes de la ramaderia.
Els plats típics d’Aitona són la coca de recapte, la botifarra amb seques, els cargols a la llauna i els bunyols de carabassa.
Aitona és un poble amb una llarga història, un patrimoni arquitectònic important i una gastronomia deliciosa.
tot-catalunya.cat / C/ Joan Prim, 83 1º Planta -08400 Granollers – Tel. 93.840.52.90 / info@tot-catalunya.cat