Abella de la Conca és un municipi de la comarca del Pallars Jussà, amb una història que es remunta a l’època prehistòrica. Els primers assentaments humans es remunten al neolític, i s’han trobat restes d’un poblat iber al Puig de la Balma. Durant l’època romana, la vila va ser un important centre de producció d’àmfores.
Al segle XI, Abella va ser conquerida pels comtes de Pallars, i va esdevenir un important centre de poder feudal. La vila va ser fortificada, i es van construir nombrosos castells i torres de defensa.
Durant l’edat mitjana, Abella va viure un període de prosperitat, gràcies a l’agricultura, la ramaderia i el comerç. La vila va ser un important centre comercial, i va acollir nombroses fires i mercats.
Durant la Guerra Civil Espanyola, Abella va ser ocupada per les tropes franquistes. La vila va ser bombardejada, i va patir nombrosos danys.
Després de la guerra, Abella va començar una lenta recuperació. La vila va esdevenir un important centre turístic, i va començar a desenvolupar la seva economia basada en el sector serveis.
Arquitectura
Abella de la Conca compta amb un important patrimoni arquitectònic. El nucli antic de la vila, situat al marge del riu Abella, està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional.
Els edificis més destacats són el castell de Sant Llorenç, el castell de Carreu, l’església de Sant Pere, l’església de Sant Llorenç de Bóixols, i el pont romànic de Sant Joan.
Turisme
Abella de la Conca és un important centre turístic. La vila ofereix nombroses activitats i atraccions per als visitants, com ara:
Economia
L’economia d’Abella de la Conca es basa en el sector serveis, amb el turisme com a principal motor. La vila també compta amb una petita indústria, centrada en la fusta i els productes alimentaris.
Fires i festes
Abella de la Conca celebra nombroses fires i festes al llarg de l’any. Les més destacades són:
Monuments
Abella de la Conca compta amb nombrosos monuments, entre els quals destaquen:
Gastronomia
La gastronomia d’Abella de la Conca és típica de la cuina pallaresa. Els plats més destacats són:
tot-catalunya.cat / C/ Joan Prim, 83 1º Planta -08400 Granollers – Tel. 93.840.52.90 / info@tot-catalunya.cat