cropped-logo1.png

On Menjar

Juncosa: un poble amb una història i una cultura mil·lenàries

Juncosa, un petit poble de les Garrigues, té una història que es remunta al segle XII. El seu nom prové del llatí «juncus», que significa «jonc», i fa referència a la vegetació que hi havia a la zona en els seus orígens.

El poble va ser fundat per repobladors catalans, i va tenir un paper important en la defensa de la frontera amb el Regne d’Aragó. Durant la Guerra dels Segadors, Juncosa va ser ocupada per les tropes castellanes, però va ser recuperada per les catalanes el 1642.

Arquitectura

Juncosa conserva un important patrimoni arquitectònic, testimoni de la seva rica història. Els edificis més destacats són l’església parroquial de Santa Maria, de construcció gòtica, i el castell, de finals del segle XII.

Turisme

Juncosa és un poble ideal per a una escapada rural. El seu entorn natural, amb paisatges de vinyes, oliveres i boscos, és ideal per a la pràctica del senderisme, el ciclisme o la pesca.

El poble també ofereix una variada oferta cultural i gastronòmica. Els visitants poden visitar els seus monuments, participar en les seves festes tradicionals o degustar els seus plats típics.

Economia

L’economia de Juncosa es basa principalment en l’agricultura i la ramaderia. Els principals cultius són la vinya, l’olivera i el cereal. La ramaderia, principalment de cabra i ovella, es dedica a la producció de llet i carn.

Fires i festes

Juncosa celebra diverses festes tradicionals al llarg de l’any. Les més importants són:

  • La Festa Major, que se celebra a finals d’agost.
  • La Festa de la Mare de Déu de la Salut, que se celebra el 8 de setembre.
  • La Fira de Sant Josep, que se celebra el 19 de març.

Monuments

A més de l’església parroquial i el castell, Juncosa compta amb altres monuments d’interès, com ara:

  • El pont medieval, que travessa el riu Corb.
  • La casa dels Masdeu, una casa senyorial del segle XVI.
  • Els molins de vent, que formaven part del paisatge de la zona fins al segle XX.

Gastronomia

La gastronomia de Juncosa és una fusió de la cuina catalana i la mediterrània. Els plats més típics són:

  • Els arrossos, com ara l’arròs a banda o l’arròs amb conill.
  • Les carns, com ara la carn a la brasa o el botifarró amb seques.
  • Els dolços, com ara les cocas i els pastissos.

Juncosa és un poble amb una gran riquesa històrica, cultural i natural. És un lloc ideal per descobrir la Catalunya rural i gaudir de la seva gastronomia.

Destacats

tot-catalunya.cat  /  C/ Joan Prim, 83 1º Planta -08400 Granollers –  Tel. 93.840.52.90  /  info@tot-catalunya.cat