Aiguamúrcia: un municipi amb una rica història i cultura

Aiguamúrcia és un municipi amb una història mil·lenària. Els primers assentaments humans es remunten al neolític, com ho demostren els diversos jaciments arqueològics que s’han trobat al terme municipal. Durant l’antiguitat, Aiguamúrcia va formar part del territori dels ibers i dels romans. En època medieval, el municipi va ser conquerit pels àrabs i, posteriorment, pels cristians.

Arquitectura

Aiguamúrcia compta amb un important patrimoni arquitectònic, que reflecteix la seva rica història. Entre els seus monuments més destacats es troben:

  • El monestir de Santes Creus, un dels tres grans monestirs cistercencs de Catalunya.
  • L’església de Sant Martí, d’origen romànic.
  • El castell de Montbrió, una fortificació medieval.
  • El pont del Diable, un pont romànic sobre el riu Gaià.

Turisme

Aiguamúrcia és un municipi amb un gran potencial turístic. El seu patrimoni històric i cultural, la seva ubicació en un entorn natural privilegiat i la seva oferta gastronòmica en fan un destí atractiu per a visitants de tot el món.

Economia

L’economia d’Aiguamúrcia es basa en l’agricultura, la ramaderia i el turisme. El municipi compta amb una important producció agrícola, especialitzada en la vinya, l’olivera i els cereals. També hi ha una important ramaderia, dedicada a la cria de porcs, ovelles i vaques.

Fires i festes

Aiguamúrcia celebra diverses fires i festes al llarg de l’any. Les més destacades són:

  • La Fira de Sant Josep, que se celebra el 19 de març.
  • La Festa Major, que se celebra el 29 de juny.
  • La Fira de Sant Roc, que se celebra el 16 d’agost.

Monuments

Aiguamúrcia compta amb diversos monuments d’interès, entre els quals destaquen:

  • El monestir de Santes Creus, un dels tres grans monestirs cistercencs de Catalunya.
  • L’església de Sant Martí, d’origen romànic.
  • El castell de Montbrió, una fortificació medieval.
  • El pont del Diable, un pont romànic sobre el riu Gaià.

Gastronomia

La gastronomia d’Aiguamúrcia és una de les més representatives de la cuina catalana. Els seus plats més característics són:

  • Els arrossos, com l’arròs a la catalana o l’arròs amb conill i cargols.
  • Les carns a la brasa, com el xai o el porc.
  • Els peixos i mariscos de la costa catalana.
  • Els dolços tradicionals, com els panellets o els torrons.

Destacats

tot-catalunya.cat  /  C/ Joan Prim, 83 1º Planta -08400 Granollers –  Tel. 93.840.52.90  /  info@tot-catalunya.cat