Aiguamúrcia: un municipi amb història i cultura

Història i Patrimoni

Dades generals | Aiguamúrcia Alt CampAiguamúrcia, situat a la comarca del Camp de Tarragona, presenta una història rica i variada que es remunta als castells d’Albà i Selma. El castell d’Albà, repoblat abans del 978 per l’Església de Barcelona, va ser essencial en el desenvolupament de la regió. Al segle XII, el territori va ser governat per les famílies feudals, incloent els Albà, que van mantenir el control fins al segle XIX. El castell de Selma, cedit als templers l’any 1142, va passar a ser un important centre d’autoritat fins a la seva decadència.

 

El nom d’Aiguamúrcia té dues possibles etimologies: una provinent de la deessa romana de les aigües, Murtra, i l’altra relacionada amb el riu Gaià, que en aquest indret es marceix o es mor. Això reflecteix la influència del paisatge en la identitat del poble. Les primeres documentacions del nom inclouen variants com «Dayna Murcia» del 1192.

Monestir de Santes Creus 

Monestir de Santes Creus - Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Un dels aspectes més destacats d’Aiguamúrcia és el monestir de Santes Creus, fundat el 1158. Va començar amb 13 famílies que es van establir a les antigues cases dels monjos. El monestir es va convertir en un important nucli cultural i religiós, impulsat per abats com Sant Bernat Calbó i l’abad Gener, que van fomentar l’estudi i la literatura. Santes Creus també va tenir un paper significatiu en la fundació de l’Orde de Montesa el 1319.

Durant els segles XIV i XV, el monestir va experimentar un creixement territorial notable, adquirint dominis sobre diversos pobles i castells de la regió. Tanmateix, el segle XIX va portar la decadència, amb la guerra de la Independència que va resultar en la supressió de la comunitat monàstica. Els monjos van haver d’abandonar el monestir, que va ser incendiat i saquejat.

El monestir de Santes Creus també acull activitats culturals, incloent concerts, mostres de gastronomia i actuacions de teatre. Aquestes activitats ajuden a mantenir viva la història de la comunitat i a promoure el patrimoni cultural de la regió.

Festivitats i Cultura actual

Aiguamúrcia celebra diverses festivitats que reflecteixen la seva rica tradició cultural. Les festes majors inclouen la Festa del Roser a Les Pobles, que se celebra el segon cap de setmana de maig, i la Festa Major d’estiu a Aiguamúrcia i L’Albà, al voltant del 15 d’agost. Altres esdeveniments notables inclouen la Cavalcada de Reis, el Carnaval, i l’Aplec de Sant Miquel, que atraeixen residents i visitants.

Destacats

tot-catalunya.cat  /  C/ Joan Prim, 83 1º Planta -08400 Granollers –  Tel. 93.840.52.90  /  info@tot-catalunya.cat