Almacelles és un municipi situat a la comarca del Segrià, amb una història que es remunta a períodes antics. Encara que la vila actual es va establir a finals del segle XVIII, recentment s’han descobert restes d’un assentament anterior que va ser destruït durant la Guerra dels Segadors al segle XVII. Aquestes troballes arqueològiques, localitzades al tossal del Vilot, han permès reconstruir la història del poble i comprendre millor la seva evolució al llarg del temps.
El 2005, durant la renovació d’un antic abocador per convertir-lo en el parc del Vilot, es van descobrir restes d’una gran unitat domèstica de planta irregular que revelen detalls sobre la vida quotidiana dels seus antics habitants. Els espais trobats inclouen una cuina, una zona d’emmagatzematge, un establiment i possiblement habitacions destinades a les famílies que vivien allí. Aquestes excavacions es van portar a terme fins al 2009, aportant una visió fascinant sobre la història d’Almacelles.
Un dels elements més destacats de la vila són les Rambles d’Almacelles, que representen un dels espais públics més importants del municipi. Amb un passeig d’1,3 km de llarg, aquestes rambles són ideals per gaudir de la natura i l’ambient local, embellides amb escultures, flors i monuments. La seva creació va respondre a la necessitat de connectar l’estació de ferrocarril amb la carretera general, i va ser dissenyada per l’urbanista José Benedicto el 1909.
Al costat de la Rambla de la Il·lustració es troba el Parc d’Europa, un ampli espai verd que va obrir les seves portes el 2012. Amb una superfície de 2,5 hectàrees i un llac de 3.000 m², aquest parc combina elements escultòrics que narren la història d’Europa des de la Prehistòria fins als nostres dies. És un lloc ideal per a activitats familiars i de lleure, amb zones d’esbarjo i esport.
El Vilot no només és un turó emblemàtic, sinó també un jaciment arqueològic que conserva les restes d’aquesta antiga Almacelles, arrasada durant la Guerra dels Segadors. Aquest lloc ofereix una visió fascinant de la vida medieval, amb murs, carrers empedrats i altres estructures que revelen l’important passat industrial de la localitat en la fabricació de terrissa i ceràmica. Al seu peu, el Parc del Vilot s’ha convertit en una zona verda popular, recuperant espais que anteriorment havien estat dipòsits d’aigua i abocadors.
tot-catalunya.cat / C/ Joan Prim, 83 1º Planta -08400 Granollers – Tel. 93.840.52.90 / info@tot-catalunya.cat