Alcarràs és un municipi ple d’història, tradició i bellesa natural situat a l’extrem occidental de la comarca del Segrià, limitant amb el Baix Cinca. Es troba a tan sols 8 km de Lleida, amb la qual manté estrets vincles i connexions.
El terme d’Alcarràs és un mosaic de terres de regadiu que s’estén des de la ribera dreta del riu Segre fins a les muntanyes del Coscollar i la Serra Grossa, amb una altitud que arriba als 300 metres. El territori és regat pels canals de Pinyana i d’Aragó i Catalunya, i compta amb una xarxa de basses i pantans com el de l’Arròs i les basses de Don Laureà, de Teresa i de la Brisa, que asseguren el subministrament d’aigua fins i tot en èpoques de sequera.
Els orígens d’Alcarràs es remunten a l’època islàmica, però el municipi no es documenta fins al segle XII, quan ja disposava d’un castell sarraí que més tard seria ocupat pels cristians. El territori va passar per diferents mans i es va veure implicat en episodis històrics com les guerres dels Segadors i la Guerra de Successió. A finals del segle XVIII, l’antic castell es va desmantellar per donar lloc a la construcció de l’església parroquial. Des del segle XIX, Alcarràs va experimentar un fort creixement, impulsat pel regadiu i per l’auge de la producció agrícola.
Alcarràs és reconegut com un dels municipis més importants de Catalunya en producció agrícola i ramadera. El sector agrícola domina el paisatge amb els seus conreus de fruites i cereals, mentre que la ramaderia també ocupa un lloc destacat. A més, en els darrers anys, Alcarràs ha desenvolupat una notable xarxa de polígons industrials que acullen diverses empreses agroalimentàries i de serveis, contribuint al dinamisme econòmic de la zona.
Un dels espais naturals més emblemàtics és l’Alzina Centenària, símbol de la vila i emblema en l’escut municipal d’Alcarràs. Aquesta alzina, situada al Pla de l’Alzina, és un punt de referència i un lloc d’interès per als visitants que desitgen explorar l’entorn rural, farcit de camps de fruiters i cereals.
Un dels edificis més destacats és l’Església Mare de Déu de l’Assumpció, construïda sobre les ruïnes de l’antic castell d’Alcarràs. Aquest temple neoclàssic, amb una planta trapezoïdal de tres naus, fou erigit al segle XVIII. Entre les seves parets, encara s’hi troben fragments de la fortalesa medieval que defensava la vila en èpoques passades.
La Casa de Montagut és un altre punt d’interès, situada en una antiga finca que va pertànyer al Capítol de la Catedral de Lleida. L’any 2003, l’Ajuntament va adquirir la finca per preservar aquest patrimoni agrícola, i recentment s’ha restaurat l’entorn i l’Ermita de Santa Anna, on se celebren activitats culturals i festives com la Festa de Santa Anna cada mes de juliol.
Les celebracions són part essencial de la vida d’Alcarràs i reuneixen veïns i visitants al llarg de l’any:
Festa Major d’Estiu: Alcarràs viu la seva Festa Major d’Estiu amb cinc dies d’actes per a totes les edats, on les ‘penyes’ locals contribueixen a la decoració i la vida festiva de la vila. Les activitats inclouen desfilades, concursos, música i espectacles.
Festa Major d’Hivern: Aquesta festa en honor a Sant Sebastià, el patró de la vila, inclou la tradicional Matança del Porc, la benedicció de la coca de Sant Sebastià i altres activitats arrelades a la cultura local.
Festa de Santa Anna: Celebrada el darrer cap de setmana de juliol a la Casa de Montagut, aquesta festa és coneguda per la pedalada popular, el sopar a la fresca i els balls.
Cavalcada de Reis: Una de les festivitats més màgiques, on Ses Majestats els Reis d’Orient recorren els carrers d’Alcarràs repartint regals als més petits amb la col·laboració de joves i entitats locals.
Carnestoltes: La desfilada de carrosses i disfresses és una altra de les celebracions populars, amb un ambient festiu on es reuneixen famílies i colles de tot el poble.
Alcarràs és una destinació ideal per a aquells que volen descobrir el patrimoni, la natura i la cultura de les terres de Lleida en un entorn rural acollidor i ple de tradicions.
tot-catalunya.cat / C/ Joan Prim, 83 1º Planta -08400 Granollers – Tel. 93.840.52.90 / info@tot-catalunya.cat