Les Avellanes i Santa Linya és un municipi de la comarca de la Noguera amb una història que remunta a l’època preromana. Els romans van construir un pont sobre el riu Segre a la zona de Vilanova de la Sal, que encara es conserva avui en dia.
Durant l’edat mitjana, Les Avellanes i Santa Linya van formar part del comtat d’Urgell. El municipi va ser escenari de diversos conflictes bèl·lics, com la Guerra Civil Catalana (1462-1472) o la Guerra dels Segadors (1640-1652).
Al segle XIX, Les Avellanes i Santa Linya van ser municipis independents. El 1970, es van fusionar per formar el municipi actual.
Arquitectura
Les Avellanes i Santa Linya conserven un patrimoni arquitectònic de gran valor. Els nuclis urbans de les Avellanes i Santa Linya estan formats per cases de pedra de l’època medieval i moderna.
A Vilanova de la Sal, cal destacar el pont romà, que és un dels més ben conservats de Catalunya. També hi ha l’església parroquial de Sant Pere, d’estil romànic.
A Tartareu, hi ha l’església parroquial de Sant Pere, d’estil romànic, i el castell de Tartareu, del segle XI.
Turisme
Les Avellanes i Santa Linya són un municipi turístic emergent. El municipi ofereix una gran varietat d’activitats i atraccions, com:
Economia
L’economia de Les Avellanes i Santa Linya es basa en l’agricultura, la ramaderia i el turisme.
L’agricultura és la principal activitat econòmica del municipi. Els principals cultius són els cereals, la fruita i la verdura.
La ramaderia també és una activitat important. Els principals ramats són els de bestiar boví, oví i porcí.
El turisme està en creixement. El municipi ofereix una gran varietat d’activitats i atraccions que atrauen visitants de tot Catalunya i d’altres països.
Fires i festes
Les Avellanes i Santa Linya celebren diverses fires i festes al llarg de l’any.
Les principals festes són:
Monuments
Les Avellanes i Santa Linya tenen un important patrimoni monumental. Els principals monuments són:
Gastronomia
La gastronomia de Les Avellanes i Santa Linya és una de les seves principals atraccions. Els plats típics són:
tot-catalunya.cat / C/ Joan Prim, 83 1º Planta -08400 Granollers – Tel. 93.840.52.90 / info@tot-catalunya.cat