Tradicionalment agrícola, Creixell està situat en una zona que s’estructurava en tres sectors definits: a la part superior, un extens bosc; al centre, conreus de secà; i, a la zona marítima, regadiu amb sínies. Des de finals del segle XX, el municipi ha experimentat un canvi significatiu amb l’aparició d’urbanitzacions, sobretot en les zones central i marítima. A la part més septentrional, els conreus de secà persisteixen, especialment les oliveres, tot i que la ramaderia és pràcticament inexistent, amb només alguna activitat d’aviram.
L’absència d’activitat industrial ha donat pas a un creixement del turisme, que ha potenciat el comerç local, especialment actiu durant els mesos d’estiu. Des de la dècada de 1980, Creixell organitza un mercat d’estiu cada dijous, de juny a octubre, als carrers de la urbanització el Port Romà. A més, el municipi disposa d’una àmplia oferta d’allotjaments, entre els quals destaquen diversos càmpings.
Castell de Creixell: Situat a la part alta de la vila, aquest castell destaca per la seva estructura compacta de planta poligonal i tres nivells d’altura. Construït en obra de maçoneria, té talussos exteriors, pati interior, portal adovellat de mig punt i finestres de llinda recta. Tot i que el seu origen és romànic, la major part del castell que es conserva és del segle XVI, amb una arquitectura marcada pels grans merlets que el coronen.
Ruïnes romanes: Situades originalment prop de la Via Augusta (l’actual N-340), aquestes ruïnes d’una antiga casa rural romana van ser traslladades al seu emplaçament actual dins la vila. Datades entre el segle II aC i la primera meitat del segle següent, corresponen a una construcció agrícola que és testimoni de l’ocupació romana en la zona.
Carrer de l’Església: Aquest carrer, que envolta el castell, conserva la seva estructura medieval amb murs exteriors de les cases com a tancament. Tot i les reformes, especialment del segle XVIII, el carrer manté portals adovellats, arcs de punt rodó o escarser, i finestres emmarcades amb pedra.
Ca la Miquelina: Aquesta edificació destaca per la seva torre de defensa, possiblement del segle XIV, de planta quadrada i coronada amb merlets i una notable gàrgola zoomòrfica. Al segle XVII, la casa va ser reformada, conservant finestres renaixentistes, una d’elles amb un notable motlluratge mixtilini i decoració als brancals i sota l’ampit.
Creixell celebra la seva Festa Major d’Estiu el 25 de juliol, en honor a Sant Jaume. També té una festa tradicional, el Pa Beneït o Festa de la Minerva, que se celebra el tercer diumenge de setembre. Aquesta festa manté viu l’esperit comunitari i cultural del municipi, on es fusionen antigues tradicions amb l’encant rural de la vila.
Creixell ofereix una combinació atractiva d’història, natura i cultura local, mantenint els seus orígens rurals i destacant-se com un municipi amb un encant i caràcter singular.
tot-catalunya.cat / C/ Joan Prim, 83 1º Planta -08400 Granollers – Tel. 93.840.52.90 / info@tot-catalunya.cat